Италианският композитор Енио Мориконе почина на 91-годишна възраст в болница в Рим. Причината за смъртта е „последици от падане“. Преди няколко години той е счупил бедро.

Мориконе е световноизвестен със своята филмова музика, носител на две награди "Оскар". Той е написал музиката към повече от 570 филма. Една от най-известните му творби е музиката към филм на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“.

Музиката е неговият талант, образование и път

За него музиката е начин да бъдат утешени хората с чувствителна душа, "които още не са се отучили да чувстват, изпитват състрадание, преживяват, без да са станали циници.

Аз просто помня хубавата музика от хубавите филми и за мен не е важно, постигнали ли са успех тези филми, или не. Навярно, ако всички пееха, то на земята не би имало войни, нито международни конфликти. Но ние прекрасно разбираме, че това е утопия."

Мориконе няма предпочитан жанр филми, по които да работи. "Във всеки филм е вложен много труд, и аз не мога да назова един или даже десет, които считам за най-добри. За мен те са, като деца - всички са хубави." Ние избрахме

6 филма, с които да се насладим на майсторството му

„За шепа долари“

„Малена“

„Имало едно време на Запад“

„Професионалистът“

„Ново кино „Парадизо“

„Омразната осморка“

Повече по темата вижте и в btvnovinite.bg: