Луда, тъпа любов*… Един филм, който честно и почтено показва мръсницата точно такава, но в компанията на чудесно чувство за хумор, прекрасен саундтрак, живи и приятни диалози, Райън Гослинг, Джулиън Мур и Ема Стоун. В крайна сметка цялата тази приятна каша се превръща в една лента, която си заслужава да бъде гледана… Поне веднъж.

Снимка: Александра филмс

Историята в „Оглупели от любов” всъщност е съвсем банална – Кал (Стив Карел) - застрахователен агент, омъжил се за гаджето си от гимназията Емили (Джулиан Мур), внезапно получава молба за развод и се оказва, че затънал до уши в ролята си на съпруг и баща, е забравил да бъде мъж… или в съкратено и необременено от излишни размисли определение - себе си. Затова всяка вечер излиза с цел да се оплаче на всеки жив човек, когото срещне… където и да е. Като малко момиченце Кал упорито и с дойстоно за възхищение постоянство мрънка на висок глас в бара, докато си бърка водката със сок от боровинки - с неизменната тънка сламчица. Обаче в схемата се намесва Джейкъб (Райън Гослинг) – секси женкар с видим успех в свалките (нещо като по-готина, по-модерна и по-мъжествена версия на Барни от „Как се запознах в майка ви”). Той решава да спаси Кал и да му припомни/да го научи какъв трябва да е един съвременен и успешен мъж. Ако си мислите, че това е всичко - грешите. Симпатичното на този филм е, че главните герои стават второстепенни, после обратното - намесват се децата на Кал, жена му, бавачката, семейните приятели, цяла палитра от жени, за да може след това в поредица от смешни ситуации, историята да се заплита и разплита неколкократно. И да, да стигне до един съвсем приличен и естествено, щастлив финал.

Снимка: Александра филмсМеждувременно чувството за хумор на сценариста (Дан Фогелман) изглежда си пасва и с режисьорското виждане за смешното, защото наистина разсмива. Е, естествено, има и няколко излишно патетични (не pathetic, патетични) моменти, които обаче някак успяват да се приплъзнат над опасността да се превърнат в тъпизми. Гослинг е перфектен в ролята на сваляча, на когото никоя мадама не може да се опре, а Ема Стоун е (Е) наистина изключително секси и нямаме против да я гледаме пак, и пак, нищо, че е малка още. В траклиста на саундтрака пък влизат песни на Thievery Corporation, Goldfrapp, Nina Simone и още няколко музикални вкусотии, които докарват на филма още повече очарование.

Изобщо – ако искате да се разтоварите, да се посмеете и да си излезете от киното с приятното усещане, че всичко в живота може да бъде едновременно смешно и трагично (с уклон към първото), не пропускайте този филм.

По кината от Александра филмс.

* Буквален произволен превод на оригиналното заглавие на филма - "Crazy Stupid Love".