Почти в своя край 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството представя "Нонумент" – изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово и представление на група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музика на Емилиян Гацов – Елби, което ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа.

Снимка: Стефан А. Щерев

Посветено на темата "Измерения на публичното", Биеналето приключва с една изложба, представяща "нонументи" – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията. Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и суъчастие. 

Снимка: Бедрос Азинян

Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг.

Снимка: Бедрос Азинян

Изложбата представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

Снимка: Бедрос Азинян"Днес Нонументът Бузлуджа се разпада материално. Духовно се е изпарил още в момента на изграждането си. Ярката му звезда вече не се вижда на север и на юг. Този "дом" на идеологията днес е руина. Дом на руинизма? На мечтизма? На песимизма? Графити артисти, авантюристи, пътешественици, любопитни, артисти нахлуват през всяка възможна дупка на този надупчен параклис на измисленото бъдеще. Кацнал като забравена от друга галактика летяща чиния на този връх, нонументът пита - Какво значение ще му сложим? Или колко динамит ще му поставим… Елате на Бузлуджа и станете част от този тих разговор", казва Стефан А. Щерев.

Снимка: Стефан А. Щерев

Пърформансът е под формата на пиеса за слушане, която се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на паметника и получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 г. или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 г.

Снимка: Бедрос Азинян

Желаещите да се включат в артистичното приключение е необходимо да си носят смартфон и слушалки. Организаторите предвиждат транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново, но участниците могат да стигнат и със собствен транспорт до паркинга на Чинията. За повече информация следете сайта на Биеналето и събитието във Фейсбук. 

Снимка: Стефан А. Щерев

Представлението "Нонумент" ще се случи единствено на 14 септември. Изложбата "Нонументи" ще остане в Музея до края на януари 2020 г., а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019 г.. За онези, които ще тръгнат към Бузлуджа от Габрово, организаторите предлагат тур в Биеналето, воден от директорката на Музея на хумора и сатирата, Маргарита Доровска (14 септември, събота, 10:30 ч.). 

Снимка: Стефан А. Щерев