Нина Николина ще се включи в символичното запалване на „Живият огън на традициите“ на фолклорния фестивал в  Котел. Фестивалът се провежда за втора година в град Котел, от 23 – 25 юни,  като тази година е под надслов „Символ и ритуал“. Целта на фестивала е популяризиране на културно историческото наследство на България.

На сцената с Нина Николина ще се качат изключителните музиканти - Стоян Янкулов - Стунджи – барабани, Ясен Велчев - пиано и Мартин Ташев – тромпет. Формацията ще представи песни от различни фолклорни области на България, аранжирани, специално за фестивала. В репертоара на формацията е включена и песента „Яна“, най-новият сингъл на Нина Николина.  

Участието на Нина Николина, Стоян Янкулов – Стунджи, Ясен Велчев и Мартин Ташев е на 24 юни – Еньовден. Еньовден е езически празник, който по стара българска традиция честваме на 23 срещу 24 юни.

Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Лице на фестивала е виртуозът на кавала – Теодосий Спасов.