Навършиха се 130 години от рождението на Никола Танев – и в буквалния, и в преносния смисъл – един от най-колоритните български художници. Чрез архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин  Петров, изложбата в Националната галерия маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани винаги в кръга на европейското, те са и завръщания - към родното, домашното: добре познатото и винаги различното.

Балчик 1940, м.б., пл. Частно притежание
Снимка: Национална галерия

Вчера Националната галерия отвори за посещение своите филиали: Квадрат 500, Двореца, Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски", Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство, Музея на социалистическото изкуство, къщите – музеи "Вера Недкова", "Никола Танев", "Андрей Николов" и "Иван Лазаров". При спазване на физическа дистанция от 1,5 м се разрешават групови посещения до 10 души и беседи за група до петима - носенето на предпазни маски за лице и дезинфекцията на ръцете са задължителни.

Снимка: Национална галерия

Вернисажът на изложбата "На път. Никола Танев" ще се състои в Двореца (пл. "Княз Александър І") на 7 януари (четвъртък) от 17 до 20 ч., при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Снимка: Национална галерия

Няма друг български художник, пътувал толкова много като Никола Танев. Това е неговият начин на живот – да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

Кулата Сан Марко, Венеция Около 1912 г., м.б., картон. Частно притежание
Снимка: Национална галерия

За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента.

Снимка: Национална галерия

Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми. 

Никола Танев и Миша. Карлово. 1933 г. Архив на НГ
Снимка: Национална галерия

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора,  експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника.  Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Изложбата бе подготвена и подредена през декември 2020 г., но поради епидемичната ситуация се представя на публиката едва сега, в началото на 2021 г.