Издателство „Сиела” обяви плановете си за 2019 година.

Още през януари ще се появят така чаканата трета част от поредицата на Соман Чейнани „Училището за Добро и Зло 3: И заживели щастливо за последно" и още книги от омайните британски разказвачи Инид Блайтън и Тери Пратчет –„Вещици и магьосници” и „Последният герой”, който ще бъде в луксозно издание с твърди корици и илюстрации на Пол Кидби.

Предстои ново издание на „Геномът” от Мат Ридли и най-мащабната биография на Владимир Путин – „Вова, Володя, Владимир” от Кристина Курчаб-Радлих. В публицистичния сектор до края на 2019 г. очакваме още „Нищо друго освен истината” – сборник с някои от най-знаковите материали на Анна Политковская, сред които и последните й текстове, както и отзиви и репортажи, свързани с нейната смърт, а също и възгледите на Ноам Чомски за разпада и войните при съседите ни в „Югославия”. Предстоят ново издание на „Силата на мита” на Джоузеф Камбъл, „Кратка история на Европа” от Саймън Дженкинс, историческото изследване „Под чужди небеса” на брилянтния Норман Дейвис и сборникът с нехудожествени произведения на Тери Пратчет, озаглавен „Грешка на клавиатурата”. Сред научно-популярните заглавия на „Сиела” през 2019 г. се открояват „Блус за черна дупка” на Джана Левин, „Инстинктът на съзнанието” от големия Майкъл Газанига, впечатляващият труд „Възход и падение на динозаврите” на Стив Брусат и „Законите на човешката природа” от Робърт Грийн.

Любителите на художествената литература ще очакват с интерес неиздаваното у нас продължение на „Пилето” от модерния класик Уилям Уортън – „Ал”, както и с два романа на Никос Казандзакис – непубликувания досега в България юношески роман „Александър Велики” и непревеждания до момента „Каменната градина”, посветен на Китай, будизма и неговите духовни търсения.

Очаквайте също нови заглавия от любими автори като Джани Родари – „Приказки от пишещата машина”, и Ришел Мийд с нейното „Изумрудено море”, „Инспекция” на Джош Малерман и „Жокери 2” и „Жокери 3” в съставителство на Джордж Р. Р. Мартин. В поредицата DC Icons ще видите „Батман. Нощния хищник” от Мари Лу и „Жената-котка” от Сара Дж. Маас. За първи път на български ще излязат „Убийството на прислужницата” от П. Д. Джеймс, „Дванайсет нощи” на Андрю Зюркър и „Възходът на кралицата” от Ребека Рос .

В света на музиката очакваме мемоарите на дългогодишния китарист на „Джудас прийст” Кей Кей Даунинг, публикувани в „Дни и нощи с „Джудас прийст”, както и на модерната поезия – с втората поетична книга на авторката на „мляко и мед” Рупи Каур.