Добри новини за всички фенове на изкуството - колектив от 14 музея във Франция пуска в своя онлайн портал над 100 000 произведения на изкуството - всичките за безплатно сваляне и използване.

Paris Musées, който управлява 14-те градски музея на Париж, използва най-новите технологии за дигитализиране на произведенията за постигане на висококачествени изображения.

Клод Моне
Снимка: Paris Musées / Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais

Ако сте любители на големи майстори като Рембранд, Пол Сезан или Клод Моне, пригответе се за търсене сред огромната база с изображения на проекта, тъй като шедьоврите на тези велики художници са достъпни чрез портала.

Освен че може да изтеглите дигитални копия на произведения на изкуството с висока резолюция от 300 DPI, онлайн колекцията предлага основна информация за всяка творба, както и повече информация относно лиценза за ползване.

Гюстав Курбе
Снимка: Paris Musées / Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Petit Palais

 

Цялата онлайн колекция на Paris Musées съдържа над 350 000 изображения на 1 млн. произведения на изкуството, съхранявани от парижките музеи.

Порталът има изключително лесна система за филтриране на резултатите от търсене на изображенията. Ако не сте сигурни откъде да започнете, Paris Musées предлага няколко тематични колекции, чиито темите включват карикатури, мода и спорт, арт ателиета и Париж по време на Революцията.

Към арт портала непрекъснато се добавят нови произведения, така че не забравяйте да се връщате отново и отново, за да откривате нови съкровища от градските музеи в Париж.