Спектакълът „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ се впуска в търсене на историческата истина за „белите птици“ и „тъмните години“ от началото на прехода. Това ще се случи в две вечери - на 29 юни и 2 юли от 21 ч. на сцената на най-новото културно пространство в София – Парк-театър „Борисова градина“.

Артистите Весела Бабинова, Жени Александрова – Лечева, Таня Пашанкова, Владимир Зомбори, Христина Караиванова и др. и ще предадат на сцената дословно спомените на емблематични за периода на 90-те години в България изпълнители, на анонимни свидетели и преки участници в най-скандалните му епизоди. Техните разкази са реалността на този период, която трябва да бъде погледната обективно в очите, за да бъде осъзната без да робува на легенди – за някои страшни, за други наивно романтични, за трети – непознати.

Снимка: ПР

Спектакълът „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ си поставя нелеката задача чрез театъра да преоткрие специфичната реалност на 90-те години, когато грубата сила и улицата определят начина на живот. Те определят и музиката по онова време, а именно поп-фолка. Златните години на този жанр, който превръща себе си в символ на прехода от изчезващия тоталитарен строй към мъглявите мечти за демокрация, обществено благоденствие и бързо лично забогатяване.

Попфолкът не е обикновен музикален стил, който успява да придобие популярност. Той се развива в културен мастодонт, превръщащ се в елемент не само от музикалната култура, но и от цялостната народопсихология в България. Една от основните причини е именно връзката с новите лидери на организираната престъпност. Попфолкът обаче надживява много от своите най-ранни покровители, за да достигне до това, което е днес – един от най-големите фактори в света на българския шоубизнес.

Снимка: ПР

„Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“ дава възможност на зрителите по обаятелен начин да научат повече за една от най-големите легенди в историята на България – първите 15 години на прехода - на 29 юни и 2 юли от 21 ч. на лятната сцената на Парк-театър „Борисова градина“.