Един от най-известните криминални писатели на всички времена обяви, че приключва с писането на романите за най-популярния си герой. Лий Чайлд вече няма да е автор на приключенията на Джак Ричър, а ще отстъпи авторството на писателя Андрю Грант, който му е брат.

Чайлд, чието истинско име е Джим Гранд, започва да пише поредицата през 1997 г. с книгата „Място за убиване“. От тогава всяка година издава по един роман, а през 2010 книгите за Джак Ричър са две. Oт 24-те излезли досега книги две бяха екранизирани, като в ролята на Джак Ричър влезе Том Круз, популярен с поредицата „Мисията невъзможна“.

Снимка: Getty Images

Писателят е избрал името Чайлд, защото е държал то да започва на английски с буквите „c“ и „h“, за да го намират хората в библиотеките между имената на Реймънд Чандлър и Агата Кристи, които започват със същите букви.

65-годишният писател обаче призна, че вече не може да смогне на скоростта, която феновете изискват от него и смята да предаде книгата в по-добри и по-млади ръце – тези на брат му:

Имаме същото ДНК, същия произход и сме израсли по същия начин. Андрю е мен, но преди 15 години – пълен с енергия и идеи. Той беше първият, който прочете „Място за убиване“ преди толкова много години и е първият почитател на Джак Ричър.

Лий Чайлд

Самият Андрю Грант също е писател и романът му „Квит“ беше издаден у нас преди около 10 години.

Снимка: Издателство \"Бард\"

Чаках с нетърпение всеки следващ роман за Джак Ричър. Знам какво искат феновете, защото съм един от тях. И ще дам най-доброто от себе си. Налага се, защото големият ми брат ще гледа.

Андрю Грант

Има само една промяна, която по-младият Грант трябва да направи – да пише под името Андрю Чайлд. Следващият 25-и роман от поредицата за Джак Ричър ще излезе тази година и ще е в съавторство между Лий и Андрю.