Най-новият филм "Лице" на една от знаковите фигури в съвременното полско кино Малгожата Шумовска е силна психологическа драма за млад мъж, претърпял тежка трудова злополука, вследствие на която е обезобразен. Той е първият човек в страната, на когото е направена уникална хирургическа операция и така се сдобива с ново, трансплантирано, лице. Връщайки се в родния си град, местните хора започват да се отнасят към него с презрение.

"Хората се страхуват от всичко, което не им е познато", казва отличената режисьорка с наградата на журито "Сребърна мечка" на Берлинале 2018. – "Според мен това отношение е много интересна метафора. Исках да разкажа история за човек, който губи самоличността си, и за обществото, което го отхвърля, защото не го разпознава и не е склонно към каквито и да било промени."  Чрез съдбата на главния герой, "Лице" рисува една реалистична картина-фарс на социалните нрави в днешното полско общество. 

С "Лице" Малгожата Шумовска затвърждава още по-силно присъствието си сред ярките имена в съвременното европейско кино. Тя получава признание на "Берлинале" още през 2015 г. с "Тяло", който печели наградата за режисура. Филмът й "Леки момичета" с Жулиет Бинош се разпространява в над 40 държави по света. "33 сцени от живота " носи на Шумовска специална награда на журито "Сребърен леопард" в Локарно. Награда "Теди" от "Берлинале" получава "В името на...", а още първите филми на режисьорката "Щастлив човек" и "То" получават номинации за "Открития на годината" на Европейските филмови награди.  

След като спечели наградата на младежкото жури с дебютния си филм "Дъщерите на дансинга" на 20-тия София Филм Фест, Агнешка Смочинска отново е сред режисьорите, чиито филми ще гледаме през март. 

Втората й кинотворба "Фуга" е драматичен трилър. Главната героиня в него – Алисия, страда от загуба на паметта и един ден се оказва на гарата във Варшава. Тя няма спомени и не знае как ги е загубила. За две години, далеч от дома, Алисия си изгражда напълно нова, различна и независима самоличност. Но семейството ѝ я намира и тя трябва отново да приеме ролята на майка, съпруга и дъщеря. Дали ще може отново да се върне към хората, които са ѝ били толкова близки, а сега изглеждат напълно непознати? Какво остава, след като забравиш, че си обичал някого? Трябва ли да си спомняш любовта, за да усетиш щастието?

Впечатляващо е изпълнението на Габриела Мускала в ролята на Алисия, която е и автор на сценария на "Фуга". Филмът беше показан в специалната секция "Another View" на 53-тия фестивал в Карлови Вари, а световната му премиера в "Седмицата на критиката" в Кан спечели овациите на публиката.