За много хора латино танците са низ от красиви и страстни движения върху танцувална музика, която се пее на испански. Мнозина обичат да ги гледат, а не са малко и онези, които се престрашават да ги танцуват. Истината обаче е, че в пространството витаят много митове и легенди за латино танците. Време е да ги разбулим...

Мит: Латино танци = салса
Истина: Латино танци = салса + бачата + меренге + ...

Салсата е най-популярният в България, но не и единствен съществуващ латино танц. Освен него, към тази група спадат още бачата, меренге и ча-ча. Това, освен стилове в танците, са и стилове в латино музиката, всеки със своите особености.

Мит: Салсата е една
Истина: Само в България се танцуват 3... :)

Музиката салсата може да е една, но танцът салса се дели на няколко различни стила. Най-известните и танцувани у нас са кубинска салса, Ел Ей (L.A. или наричан още "на едно") и Ню Йорк (N.Y. или "на две").

Ако решите да се запишете на уроци, имайте предвид, че от салса до салса има разлика. Общото между всички стилове е, че се редуват три стъпки с пауза, и че мъжът води, а жената следва. И тук започват разликите. Кубинската салса лесно се учи, не изисква солидни технически умения, но за сметка на това изисква много енергия. Тя често се танцува в кръг - т.нар. "руеда", където водачът на руедата (един от мъжете) извиква кога каква фигура се прави и кога мъжете сменят дамите.

Една руеда, снимана на "София диша" през 2011 година - в нея някои участници танцуват за удоволствие от месеци, други - от 3 години, а трети - от 8:

Ел Ей и Ню Йорк са много красиви стилове, но и по-трудни технически и се танцуват в линия. Основната разлика между тях е времето, на което се стъпва. Казано най-простичко - тактът, който за Ел Ей е начало, за Ню Йорк е пауза.

 Дори Ел Ей може да се танцува на улицата, както показват двойките от видеото.

Мит: Салсата е страстен латиноамерикански танц.
Истина: Има и далеч по-страстни :)

Често чувам, че "салсата е страстен танц". Ами... ще трябва да ви разочаровам. Може да бъде, ако песента го подсказва или ако двамата партньори решат да го направят такъв. Салсата показва страст, но към живота. Онази, другата страст, е в основата на друг латино танц - бачатата. Именно тази емоция го прави едновременно един от най-трудните и един от най-лесните танци. Лесен е, защото много лесно се "стъпва" - основният ход не е никак труден, танцува се на безопасно разстояние и се възприема много бързо дори от хора, които се смятат за "безнадеждни случаи". Трудното се крие в заряда на танца, и усещането, което той трябва да пресъздаде - че между партньорите бушуват бурни страсти, без значение дали наистина ги има.

За да не се чудите за какво ви говоря, ето ви един мой любим пример за парти бачата - лесни стъпки на малко място, но изтанцувани така че те карат да не откъснеш поглед от двойката.

 

Дамата - Енерис Мулгадо (Куба), е известна танцьорка и инструкторка. Кавалерът танцува бачата за удовоствие от няколко години, но за много български дами вече се е наредил сред най-желаните бачата партньори. И има защо :)

По какво да позная моя танц?

Ако все още се чудите дали ще откриете вашия танц сред богатата латино палитра, отидете в някоя зала за танци, опитайте от всичко и той сам ще ви намери :) Моят вече ме откри. До скоро виждане на дансинга или в танцовите зали :)

Автор: Стела Пенчева