Вълна от новини за отменени концерти, изложби и фестивали последва забраната за провеждане на културни мероприятия на територията на всички области в България. Реакциите на артисти и институции също не закъсняха.

По-опасна ли е наистина културата и културните събития от не-културните такива за здравето и живота на хората? Защо да е безопасно да се ходи на дискотека, където също се събират много хора за дълго време, а в киното да е опасно. Мненията около този въпрос поляризира обществото, а ние потърсихме за коментар Иван Лечев, Калин Сърменов и Иво Аръков.

„Нормално е да има превенция, защото никой не иска да е болен, а е рисковано много хора да се събират на едно място. В момента не излизам никъде, където има много хора, не ходя и в моловете. Мои проекти също най-вероятно ще отпаднат заради забраната - концертът на ФСБ на 3 април в Sofia Live Club. Но какво мога да направя? Има обективни причини за това. Може би грешката беше, че трябваше да бъдат забранени всякакви публични събирания. Културата така излиза по-опасна, а в това няма никаква логика. Защо никой не затвори моловете – там рискът не e по-малък?“, пита легендарният китарист Иван Лечев и треньор в „Гласът на България“ по bTV.

„Взимането на превантивни мерки в ситуация на епидемията с коронавирусa е правилно решение. Не мисля, че забраната за провеждане на културни събития е крайна – просто можеше да се даде един ден на хората, за да се подготвят. Възхищаваме се на германците колко им е уредено всичко, пък ние си хвърляме фасовете на улицата... Правилата трябва да се спазват, нямам как”, каза Калин Сърменов, актьор и директор на Сатиричния театър.

„И двете страни имат основатели причини при създалата се ситуация – взимането на мерки e правилно, но хората в сферата на културата разчитат на тези финанси и това ги обрича на страдание. Министърът на културата Боил Банов беше коментирал, че това са скъпи творци и искат да ги предпазят, че артистите трябва да са духовни водачи в момента, а не да мислят за финанси... Но какво ще се случи с тези хора, ако нямат пари, с които да се нахранят? Министерството на културата може би трябва да помисли как могат да бъдат обезпечи частните дружества, които не разчитат на държавен бюджет”, коментира актьорът Иво Аръков, звезда в новия български сериал „Съни бийч“ по bTV.