"Не, това не беше ураган,
който помита всичко от сцената,
а просто... танцуващи хора,
които се движеха различно от очакваното.
Развълнуваха ме така, както не съм се вълнувал преди.
Няколко мига по-късно усетих как нещо ме стяга в гърдите
и след минути на невярващо изумление
дадох воля на чувствата си - разплаках се неудържимо. Дали ми се беше случвало подобно нещо...
може би в живота, понякога в киносалона, но не и когато наблюдавам движения, подредени в хореография.
Това не беше театър, нито пантомима, не беше балет или опера.
Пина е – както всички знаят – създател на нова форма на изкуство. Театъра на танца."

Филмът "Пина" имаше прожекции в рамките на "София Филм Фест" и пожъна сериозен успех/интерес сред зрителите. Оттогава се очакваше да бъде пуснат в регулярно кинообращение, което най-после ще се случи - в края на месеца.

Пина Бауш е родена в Германия и започва да танцува още на 14г. Освен таньорка, тя е също и хореограф, преподавател и се занимава и с балет. Нейните представления са едни от най-важните за развитието на съвременния танц и през 70-те тя има особено влияние за напредъка на това изкуство. Интересна подробност е, че темата за взаимоотношенията между жените и мъжете е основен стълб в работата й. Всъщност като артист Пина вдъхновява Педро Алмодовар за филма "Говори с нея" и така достига по-широка аудитория.

От своя страна Вим Вендерс е един от много важните немски режисьори, който има сериозен брой филми и се радва на значителен интерес от страна както на критиката, така и на почитателите на европейското кино. "Пина" е последният му проект.

Ако се интересувате от танците, не пропускайте това 3D изживяване (кадри от филма) за една от най-значимите за съвременната хореография и изкуството на движението жени.

От 30 септември само в Cineplex - City Center Sofia.