Вече всички (или поне много хора) научиха какво е флашмоб - нали се сещате за тези изненадващи, предварително организирани групи хора, които се появяват на някое обществено място и танцуват, пеят, возят се голи в метрото или пък започват незабавен бой с възглавници?

Ами, литмобът е на същия принцип, само че вместо някое от гореизброените действия, участниците се появяват на открито, за да... почетат. Темата на въпросния литертурен моб е "Post Mortem" и всъщност е част от "Седмици на четенето".

Какво трябва да направите, за се включите? Много е лесно - на 11 май, петък, елате точно в 12:00ч. на обяд на Попа и си донесете текст, свързан по някакъв начин с "живота" след смъртта. Няма значение дали е писан от вас или от автор, когото харесвате, важното е да го прочетете на глас. На листа ви е добре да има следната допълнителна информация:
- “Градски четения” (литмоб)
- „Post mortem”, 11 май 2012
- името на автора и произведението + (ако е различно) името на този, който го e прочел на глас

Как по-конкретно ще се случи всичко?
Точно в обявения час (12:00) някой от организаторите ще започне да чете. Верижно и един по един ще се включват и всички останали, за да се достигне до точката на всеобщо едновременно четене. Изчаквайте се малко. Накрая оставете текста си в специален литературен кош.

И "помнете, че след края на литмобовете, след края на литературата и след края на историята, четенето по улиците продължава." - напомнят организаторите, а на нас не ни остава друго, освен да се съгласим с тях.

Заповядайте!