В „Преди обед“ (bTV) Костадин Филипов разказва историята на най-обичаните български песни.

Хитът "Да те жадувам" е по стихотворението на Любомир Левчев „Недопустимост“, част от стихосбирката му „Самосъд“ (1975 г.). През 1979 г. Емил Димитров прави песен по тези стихове, но те стават популярни с песента на „Сигнал“ от първия им двоен албум „Каскадьори“ (1981), където тя е последна.

Композиторът на музиката проф. Георги Костов споделя:
Песента е моята визитна картичка. С Левчев бяхме приятели от 50 години. Когато прочетох стихотворението, то веднага ме грабна. Казах му, че е много хубаво, но за песен трябва заглавието да е друго. Предложих му „Да те жадувам“ и той се съгласи.

Преподавам хармония и често я давам на студентите за анализ. Те ме питат откъде я знам, казвам им, че аз съм авторът и веднага авторитетът ми се покачва.

Веднъж ме спря катаджия и ме попита какво работя. Казах му, че пиша песни и вероятно е чувал една от тях. Като разбра коя е песента, се ръкува с мен и ме остави да продължа.

Йордан Караджов също споделя любопитни спомени за песента:
Тръгнахме на турне, за да рекламираме албума „Каскадьори“. Песента „Да те жадувам“ изобщо не я бях включил в програмата. Първият концерт беше в Хасково пред 5000 души. Накрая един глас в залата каза „Да те жадувам“. Вторият концерт бе в Кърджали. Там два гласа пожелаха да изпеем песента. С всеки следващ концерт гласовете се увеличаваха. Така я включихме в турнето.

И до днес завършваме концертите си с нея. Някои хора споделят, че са се оженили с тази песен. На сватби сме я свирили като първи танц за младоженците.

Това е песен, която е много дълбоко в душите ни.

Целия материал можете да видите тук: