Световноизвестният британски пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс издава редица от най-важните си съвети - как да оцелеем в опасни или животозастрашаващи ситуации, как да предпазим себе си и другите около нас. От малко вероятни обстоятелства като затъване в плаващи пясъци, до на практика всекидневни заплахи като атака от куче на улицата – "Как да остана жив" ни учи да посрещнем всеки риск.

Знаете ли как да разпознавате отровните растения в природата? А да накладете огън, който може да ви опази живи в студена нощ? От "Как да остана жив" можем да научим как да окажем първа помощ, ако наоколо няма болница, как да се спасим от наводнение, земетресение или торнадо и дори как да оцелеем при атака на мечка.

Телевизионният водещ Беър Грилс, добил популярност с шоуто си, в което се поставя в разнородни застрашаващи живота ситуации, за да разкрие на зрителите умни техники за оцеляване, споделя някои от любимите си и изпитани съвети през годините в новата си книга.

Като военен от Британската армия, медик и командос от Специалните части, Грилс се е сблъсквал с всякакви ситуации, поставяли живота му в опасност. Той е и най-младият британец, изкачил Еверест. 

Стъпвайки на дългогодишния си опит, Грилс споделя в "Как да остана жив" как можем да приземим самолет в случай на авария и как можем да скочим с парашут, ако нещата съвсем се объркат. Но също така ни учи как да реагираме и в далеч по-близки до ежедневието ни ситуации – като например ако спирачките на колата ни откажат или спукаме гума, докато караме с висока скорост.

Опасностите дебнат навсякъде около нас – били те токов удар, пожар или внезапно избухнала свада в бар – правилните реакции могат да бъдат от животоспасяващо значение. С гарантирани и лесни за запомняне съвети, разделени на ясни стъпки, Беър Грилс ни превежда през всички опасности, които биха могли да ни застрашат.

Снимка: Сиела

Прочетете откъс от "Как да остана жив" от Беър Грилс, която излиза от издателство "Сиела". >>>

 

КАК ДА СЪБЕРЕМ ПЕРФЕКТНАТА АПТЕЧКА ЗА ПЪРВА ПОМОЩ

 

Аптечката ми за първа помощ съдържа и комплекта ми за оцеляване. Всичко това държа в малка непромокаема торбичка в раницата си. Най-важното е да е лека. Няма място за излишен лукс, само най-необходимото, от което може да се нуждая в критична ситуация.

Не ме разбирайте погрешно: когато сте на излет със семейството си, една малка аптечка с лейкопласт и мазила срещу ухапване ще ви свърши чудесна работа.

Аз приемам, че е вероятно най-много да се порежа или ожуля тук-там (освен ако съм в джунглата – там приемам нещата супер сериозно, защото в такава среда човек не трябва да подценява важността на редовното почистване дори на най-дребните рани с цел избягване на опасни инфекции). По принцип искам да съм екипиран с неща, които биха спасили моя или нечий чужд живот, и които не тежат цял тон. Ето какво взимам аз:

ИЗОЛИРБАНД

Знаете за какво ви говоря: дебело, черно, залепва към всичко. Има милион употреби. Можете да залепите краката на човек един към друг, ако има счупена кост. Можете да затворите рана, която има нужда от шевове. Можете да затворите отворена рана на гръдния кош и белите дробове, както и да спрете кръвотечение. Може да направите превръзка за око. В Афганистан войниците са лепели раните си от куршуми. Приложението е хилядократно по-разнообразно от това на обикновения лейкопласт. Ако паднете върху пръчка и пробиете белия си дроб, полза от лейкопласт няма да има, докато превръзка с тиксо в някои случаи би могла и да ви спаси.

QUCKCLOT (препарат за бързо съсирване на кръвта)

Този продукт се ползва от парамедиците на „Бърза помощ“, в болниците и в армията за спешно третиране на животозастрашаващо кървене. Първоначално бил прах, който се изсипвал върху раната, за да съсири кръвта, бликаща от нея. Аз си го нося под формата на марля, която практически не тежи нищо и това я прави по-ценна от злато. Натъпквате марлята в раната, независимо дали е ухапване от животно, откъсната ръка, или рана от куршум, за да подпомогнете по-бързото съсирване на кръвта.

МАРЛЯ

За спиране на кръвотечението от тежки рани.

ЕНДОТРАХЕАЛНА ТРЪБА

Това е пластмасова тръбичка, която се пъха в устата на пациента, за да поддържа дихателните му пътища отворени. Това се постига, като се пречи на езика да затвори гърлото, което често се случва при изпадане в безсъзнание. (Не се използва при пациенти в съзнание, защото може да активира рефлекса за повръщане.)

Има такива тръбички и за през носа. Функцията им е същата, само че се вкарват през ноздра, а не през гърлото.

ОКЛУЗИВНА ПРЕВРЪЗКА ASHERMAN

Това е специална лепенка с марля и тръба, която осигурява извеждането на кръв или въздух от критични наранявания на гръдния кош, а не задържането им в него.

ТУРНИКЕТ

По принцип в указанията за оказване на първа помощ се препоръчва избягване на употребата на турникет, но в неблагоприятни условия, когато има кървене, което трябва да бъде спряно, турникетите са спасили стотици животи. Аз си нося стандартен армейски турникет, но работа вършат както коланите, така и връзките за обувки.

ЕПИПЕН

Аз лично имам свръхчувствителност към пчелната отрова и затова винаги си нося една доза. Тя ми осигурява количеството адреналин за справяне с анафилактичния шок. Познавайте слабите си места.

ЛЕПЕНКА С ЦИНКОВ ОКСИД

След като прочетете главата за предпазването от пришки, ще разберете, че непременно трябва да си вземете и вие.

КОМПЛЕКТ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ

Целият се събира в метална кутийка, увита и запечатана с изолирбанд. Металът опазва всичко вътре сухо и готово за аварийни ситуации, като кутийката сама по себе си също е полезна вещ. В нея може да се преварява вода или да се приготви прахан за огъня следващата нощ. За целта откъснете парче от памучната си тениска, сложете го в кутийката и я сложете над огъня. Ще откриете, че тъканта е почерняла и се е втвърдила. Запазете я и вечерта така получената прахан може да ви спаси живота, като се запали на секундата.

В кутийката държа следните неща:

ВОДОУСТОЙЧИВ КИБРИТ

Запалките са ненадеждни на студено и влажно. На водоустойчивия кибрит може да се разчита повече, че ще запали огъня ви в тежки условия.

9-ВОЛТОВА БАТЕРИЯ И СТОМАНЕНА ВЪЛНА

Добра алтернатива на водоустойчивия кибрит. Нататък в книгата ще намерите инструкции как да ползвате тези два предмета за палене на огън.

МАЛЪК КОМПАС

Малък, евтин и не тежи. 

ТАБЛЕТКИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА

Нататък ще намерите няколко съвета как да събирате и пречиствате вода, но таблетките са най-лесният и бърз начин да сте сигурни, че водата, която ще спаси живота ви, е безопасна за пиене.

ЧАЕНА СВЕЩ

В пещерите, в гората през нощта... Има толкова много места, където може да ви потрябва слаба светлина, за която да не се налага да хабите батерия. Чаените свещи са евтини, леки и идеални за целта. Особено полезни са в северните полярни региони и Антарктида. Ако се наложи да се заровите в дупка в снега, светлината на една-единствена свещ, отразена от стените на бялата кухина, ще ви е предостатъчна. Още по-важна може би е и способността ѝ да отразява количеството кислород във въздуха. Ако започне да се „дави“, това е сигнал, че трябва да пробиете дупка в покрива, за да влезе малко свеж въздух.

Ако намерите свещи от животинска лой, можете дори да ги ядете. Няма да са най-вкусното ви ястие, но всяка калория в извънредна ситуация е добре дошла.

ПРЕЗЕРВАТИВИ

В тях основно пренасям вода. Не заемат практически никакво място, а са супер еластични и във всеки от тях може да се складират до два литра вода. Тъй като са водонепропускливи, в тях можете да си опазите праханта суха, а може да послужат и като импровизирана ръкавица, ако се наложи да обработите рана, която да предпазите от инфектиране в резултат на мръсната си ръка. За предпочитане са тези без допълнителен лубрикант.

ТАМПОН

Служи за палене на огън, защото от абсорбиращата материя в него става чудесна прахан.