Политическите игри на големите империи, тайни, пазени от османския харем, ревност и приятелство, преплетени съдби на две жени от миналото и настоящето, които се стремят към истинската любов – това е само малка част от всичко, което предлага романът "Тайната порта" от Кейти Хикман.

За романа
Английската писателка пренася читателите от съвременността в Константинопол през ХVI век. Тя успява да пресъздаде атмосферата на Истанбул благодарение на личните си впечатления: "Ходила съм четири-пет пъти и много обичам този град. Първия път, преди тринайсет години, живях там около месец, за да почувствам наистина мястото. Бях отседнала в чудесен екстравагантен хотел и не можах да устоя на изкушението да настаня героинята от настоящето в него".

Когато прави своите задълбочени проучвания за Контантинопол от ХVI век, Хикман се натъква на дневника на реално съществуващ майстор на органи от Елизабетинския период - Томас Далам. Съществува история, че той е гледал през дупка в стената на султански харем и е наблюдавал как жените вътре се забавляват. "Започнах да си представям какво би могло да се случи, ако някой друг е бил с него и когато този втори човек поглежда през дупката и вижда някое познато лице... Какво би станало после?".

Хикман развива тази идея и рисува пищна и красива картина на един изолиран свят – света на харема и на жените, които го обитават.

За историята и авторката >>

Историята

Историята започва от Ориенталската библиотека в Оксфорд с разплитането на загадъчна история, случила се в Константинопол преди  четиристотин години. Елизабет Стейвли седи в библиотеката в Оксфорд и ръцете й треперят, докато разглежда фрагмент от старинен ръкопис, който може да бъде ключ за разкриване на история, останала тайна в продължение на векове. Силия Лампри, дъщерята на британски капитан, изчезва след нападение над кораба им и има вероятност да е попаднала в харема на султана. Елизабет заминава за Истанбул, и за да избяга от мъжа, който си играе със сърцето й, и за да потърси нови доказателства за своята теза. Защото разгадаването на съдбата на Силия  е начин да промени собствената си съдба.

Авторката

Англичанката Кейти Хикман е автор на седем исторически бестселъра, които са преведени на над двайсет езика. Дебютът й на българския книжен пазар е с романа "Тайната порта" - първа част от трилогия, която пренася читателите от съвременен Оксфорд в Константинопол през ХVI век.

На въпроса "Какво ви вдъхнови да започнете да пишете?", Хикман отговаря: "О, боже, винаги съм се бояла от този въпрос. Не мога да дам никакъв отговор на въпроса за творческия процес на писане... Имам нужда да ходя. Нуждая се от пространството и свободата, която разходките навън създават в главата ми. Така създавам пространство в съзнанието си, за да се настроя към думите, които ще дойдат после – както веднъж Пол Макартни описа своя процес за създаване на текстове. Ходенето е съвършеният посредник. То е като сън посред бял ден, като свободно бленуващо състояние на съзнанието. Буден си, но не си съсредоточен в нищо конкретно; сам си със своите мисли, но не се опитваш да ги насочиш в конкретна посока. Също като взирането през прозореца на влака ходенето е лека форма на самохипноза. И за мен точно това е моментът, в който започва всичко..."
 
В книжарниците от 17.10.2014 г.
От ИК "Кръгозор", цена: 18,00 лв.
Страници: 388