Снимка: ИК Colibri„Роклята не е архитектура, а дом: тя не е ушита, за да бъде съзерцавана, а за да бъде обитавана. Жената, която я носи, трябва да се чувства красива в нея и да й е удoбно. Всичко останало е измишльотина.” заявява дизайнерът и с това изказване (както и с много подобни) вече доста време е сред любимите ни модни магьосници.

Биографията на Ив Сен Лоран е написана от Лоранс Бенаим – журналистка, работила дълги години във вестник „Монд”, а в момента – главен редактор на списанието за независима мода „Стилет”.

Трудният и вълнуващ път на моделиера с тънък вкус и неповторим усет за женската дреха, създал стила „бийт” на шейсетте, прет-а-портето „Рив гош”, панталоните и смокингите за жени, лансирал парфюмите Opium и Paris… всичко това - в биографията на единствения Ив Сен Лоран.

Снимка: ИК ColibriТази книга е разказ за човека, роден през 1936г. в Оран и заявил на крехките 13г. „Един ден името ми ще е изписано с огнени букви на „Шан-з-Елизе”. За младежа в тъмния костюм, който на 21г. наследява Кристиан Диор, за мъжа, който минава през депресии, алкохол, наркотици, електрошокове, за твореца, който заедно с Пиер Берже (делови и интимен партньор), създава империя на модата, известна с инициалите си YSL.

На 7 януари 2002г. Ив Сен Лоран се сбогува с висшата мода, а на 1 юни 2008г. последният от класиците на модния дизайн умря от рак на мозъка.

От ИК Colibri, цена 18 лв.