„Последен изход 5” е същият като 1,2,3 и още повече като  4. Последното защо ли? Заради 3D ефектите, разбира се.

И докато всички чакаме най-после да пуснат сериозна триизмерна еротика (като изключим онази китайската – 3D Sex and Zen: Extreme Extasy, която пожъна доста приличен и не неочакван успех в родината си - спечели повече кинти от "Аватар" ), засега се задоволяваме с документалистики, детски и.... готови ли сте - да, с ужаси/трилъри.

В този смисъл – „Последен изход 5” е смесица между последните две, разбирай – към теб хвърчат очни ябълки, кървави пръски, ножове и всякакви от типа (но доста по-обрано, отколкото в "Убийствен пъзел" например), а доколко успяват да те стреснат, това вече е малко спорен въпрос. Иначе сюжетът си следва старата схема от предни части – група младежи избягват сигурна смърт, тъй като някой от тях (подобно Мохамед), се оказва пророк – видение му светва червената лампичка тип „не се качвайте на този влак, самолет, рейс…, защото ще загинете в следния ред…”. Обявяват го за луд и след лека истерия се оказва, че младежът е бил прав и благодарение на незнайно-как-проявилата се у него дарба, всички са избегнали една неприятна съдба – смърт в ранна възраст. Това обаче е само началото – намесва се смъртта, като неперсонализиран персонаж, който „изисква” да си получи своето. Нещо повече -  в първоначално определения (от нея?) ред.

И докато всички все още преживяват шока от факта, че са избегнали ега-си-нещастието, по най-безумен (и трябва да признаем – оригинален начин) героите един по един започват да умират в странни инциденти и в последователността, в която това е трябвало да се случи и във въпросния „щастлив” ден. И така… хората се страхуват до кокал (понякога буквално), започват да търсят варианти за изход и да проявяват тъмни и неподозирани страни на характерите си, но… вижте произволна част и ще научите отговора и за всички останали.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Като цяло – този филм вече сме го гледали, при това съвсем неметафорично – като изключим, че актьорският каст е нов (и не блести с някакво особено прозрение), няма кой знае каква дълбочина, изненада или каквото и да било различно, заради което да си заслужава времето. Дори фактът, че режисьорът Стивън Куейл е работил като асистент режисьор и по филма, за който стана дума в началото - "Аватар", а също и по "Титаник" и "Терминатор" - този бърз и кървав сандвич не е особено вълнуващо блюдо за киновкуса на някого, който търси нещо различно от зрелища... без хляб.

Но пък е чудесен избор за всички адреналинови почитатели на остри-предмети-в-око (и подобни) и фатализми тип "каквото има да става, ще стане, независимо от теб"…

Разгледайте галерия с кадри от филма ето тук.

"Последен изход 5" е в кината от Александра филмс.