Юни е, плановете за летните отпуски трябва да бъдат задействани. За мнозина ваканционните кроежи включват студено фрапе на плажа, чисто море и подводен жив свят, таверна с отрупани маси под смокиновите дървета и кристалчета анасонов вкус. 

Ситония или Касандра? Узо или бяло вино с нотка борова смола? Морски дарове или риба? Има много причини Гърция да бъде любима дестинация на българите, но където и да прекараме времето си приятно, сякаш забравяме, че Гърция не е само Халкидики, не е само море и храна, а също и култура. И то каква. 

Тази страна има с какво да се гордее, но нямаме предвид популярните хитове и чупенето на чинии по кръчмите. Другата Гърция е изящна като елинска статуя, богата на сюжети като епос на хиляди години, живописна като остров с пинии в синьото море. Това е Гърция на съвременното танцово изкуство, на човешкото тяло като проявление на съвършенството, на съзерцанието навън, наоколо и навътре.

Това е Гърция на Димитрис Папайоану и ще я видим в Пловдив на 28 и 29 септември. Когато лятото свърши, най-известният грък в света на съвременните изпълнителски изкуства ще представи за първи път спектакъл в България, в рамките на фестивала ONE DANCE WEEK.

"Великият укротител" не е просто танцово шоу, а съкровено изживяване, или както още го определят - "вътрешно археологическо проучване на смисъла". Не само очите ще бъдат предизвикани.

Докато плоскостите на пода плават като вълни, отварят се входове и изходи изпод тях, а танцьорите се съешават в хибридни същества, на сцената всъщност се разказва за човешкото, за нас. Спектакълът носи естетическия почерк на Папайоану – от подвижните декори, изпипани до най-дребни детайли, до разголването на човешкото тяло и на самата му същност. 

Може би вече сте срещали вълшебника от Атина. Помните ли откриването на Олимпийските игри в Атина (2004) – момченцето в хартиената лодка, парада на елинската цивилизация, гигантската цикладска глава, която изскочи от стадиона и се разпадна? Помните ли внушителната церемония на първите Европейски игри в Баку (2015) – мъжът върху летящото килимче и жената, която доведе пролетта, защото след нейните стъпки в сушата, поникваха растения. 

Папайоану е балканската звезда и един от най-интригуващите хореографи в света. В 30-годишната му кариера откриваме 25 авторски продукции - както споменатите вече грандиозни церемонии с хиляди участници и зрители, така и дръзки камерни спектакли. От ъндърграунда и експерименталните пърформанси, в които сам участва, до най-престижните фестивали и театри по света, Папайоану е артист в пълния смисъл на думата – той създава хореографии, скроява костюмите, декорите, осветлението.

Когато скоро тръгнете по пътищата сред маслинови градини и варосани къщурки, не забравяйте, че има и друга Гърция. Тя е също толкова притегляща, красива и възнаграждаваща. Не пропускайте да се запознаете с нея.