Както може би знаете, тече 26-та киномания, която ще продължи до 2 декември. В богатата програма тази година са включени 64 филма. Между тях киноманиаците могат да се насладят и на филми от 2011 г., като повечето от тях са премиерни заглавия у нас. Явленията в програмата обаче, са лентите, които излязоха на екраните само преди месеци и които имат възможността да претендират за "Оскар" в началото на 2013 г.

Ето и някои филми, които аз не бих пропуснала:

На първо място, може би защото съм и голям фен на книгата, слагам новата американска екранизация на култовия роман на Джак Керуак "По пътя”. Режисьор е Валтер Салес, участват Виго Мортенс", Кирстен Дънст, Кристен Стюарт, Ейми Адамс и др.

"На Рим с любов" пък е поредният филм на Уди Алън, посветен на европейски град след лентите му за Париж и Барселона. В това своеобразно любовно обяснение на американеца към Рим играят Алек Болдуин, Пенелопе Крус, Орнела Мути, Роберто Бенин.

Последната екранизация по романа "Големите надежди4 на Дикенс е също сред акцентите и може би има шанс за Оскар. В този филм на британския режисьор Майк Нюъл литературните образи оживяват в лицето на актьорите: Хелена Бонъм Картър, Ралф Файнс, Джеръми Ървайн.

Френският "Сбогом, моя кралице" пък ни отвежда в първите дни на Френската революция. Режисьор е Беноа Жако, а в ролята на Мария-Антоанета е Даян Крюгер.

Няма да пропусна да наблегна и на биографичния филм за Висоцки, чийто режисьор е неговият син Никита. Във "Висоцки, благодаря, че съм жив" в ролята на великия руски бард ще видим известния ни от "Бригада" Сергей Безруков.

Дали някои от гореизброените филмови творби ще грабне "Оскар"

или не, няма голямо значение, но безспорно те всички са от кръга на най-интересните киноявления и стойностни заглавия през последните 12 месеца.