Най-новият филм "Бащата" на режисьорския дует Кристина Грозева и Петър Вълчанов беше удостоен най-голямата и престижна награда "Кристален глобус" за най-добър филм на току-що завършилия 54-и Международен филмов фестивал в Карлови Вари. Филмът е копродукция между България и Гърция и спечели отличието в състезание с още 11 филма в основната конкурсна програма.

Снимка: Международен филмов фестивал в Карлови Вари

Отличието е изключителен успех за българското кино и поредното доказателство за творческия потенциал на двамата талантливи автори. Дебютният филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Урок", както и вторият им филм "Слава", завоювали международно признание и награди от десетки филмови фестивали в цял свят.

Снимка: Международен филмов фестивал в Карлови Вари

"Урок" беше отличен като най-добър филм в конкурсната програма на 19-ия София Филм Фест през 2015 г., когато получи и Наградата на публиката, както и приза за най-добър български игрален филм във фестивалната програма, а "Слава" беше обявен за Най-добър балкански филм и удостоен с приза на гилдия "Критика" при СБФД на 21-вия София Филм Фест през 2017 г.

Снимка: Международен филмов фестивал в Карлови Вари

 

През 2008 г. Петър Вълчанов получи наградата Jameson за най-добър български късометражен филм за "Семейна терапия".