През 1973 г. излиза един филм, който се превръща в легенда в хорър жанра – „Заклинателят“, срещан понякога и като „Екзорсистът“. Съвсем скоро вселената на филма ще възкръсне в стрийминг платформите с три нови филма, в които главната роля ще се изпълнява от почти 90-годишната Елън Бърстин – звездата от оригиналния филм.

Снимка: Getty Images

Филмът „Заклинателят“, награден с Оскари за адаптиран сценарий и за звук, влезе в историята на киното като първият хорър филм, номиниран за филм на годината – най-престижната от всички категории на наградите „Оскар“. Лентата си заслужи цели 10 номинации за наградите.

Една от номинациите е за Елън Бърстин, тогава на 40-години. Това е втората от общо 6 номинации, които актрисата е получавала през дългата си кариера. Тя успява да грабне статуетката през 1975 г. а ролята си във филма „Алис не живее вече тук“, но не присъства на церемонията и наградата е приета от нейно име от режисьора Мартин Скорсезе.

Снимка: Getty Images

Актрисата е участвала и в други култови филми, като „Последната прожекция“ и „Реквием за една мечта“. Има много успешни роли и на малкия екран и през последните години се е снимала в успешни сериали като „Къща от карти“, а през 2021 г. влезе в ролята на Сара Рузвелт, майка на 32-рия президент на САЩ, в сериала „Първата дама“.