Най-топлите сезони за киноманите са есента и пролетта, защото именно тогава се случват най-мащабните ни филмови фестивали - "София Филм Фест", "Киномания" и "So Independent".

Тази година “Киномания” започва на 14 ноември и ще осветлява с кинопрожектори дните и вечерите ни чак до 1 декември.

Както обикновено и този път заглавията са твърде много - и за гледане, и за изброяване, но пък пълната програма можете да намерите ето тук. И все пак - няколко закачливи и любопитни акцента:

Иконом на седем президента


Този филм символично ще пререже лентата на Киномания и си заслужава, защото е емоционална среща на бляскави таланти и любими лица от киното, телевизията и музиката - Форест Уитакър, Опра Уинфри, Марая Кери, Джон Кюсак, Джейн Фонда, Куба Гудинг-син, Терънс Хауърд, Лени Кравиц, Робин Уилямс… В него режисьорът на “Прешъс” (ако не сте го гледали, не се бавете) - Лий Даниълс, отново се връща към темите за расовото и социално неравенство. По-конректно - филмът прави свободна интерпретация на живота на Юджийн Алън - във филма с измисленото име Сесил Гейнс (Форест Уитакър). Ако никога преди не сте чували първото име, не се тревожете - човекът е познат само на своите работодатели, но пък тях със сигурност ги знаете. Юджийн работи като иконом в Белия дом в продължение на 34 години. Именно - свидетел е на властовите игри под диригентството на всички управляващи САЩ - от Дуайт Айзенхауър до Роналд Рейгън.

Позицията му води и до проблеми със съпругата му Глория и синът им Луис – млад мъж, активен участник в антиправителствените движения.

четвъртък,14 ноември 2013, 19:00, НДК – Зала 1
събота,16 ноември 2013, 18:30, Дом на киното
събота,23 ноември 2013, 20:30, Кино Одеон