С много гръм, трясък и чувство за хумор за втори път в България се проведе необикновеното състезание Red Bull Soapbox. Тази неделя на специално създаденото трасе с препятствия на столичния бул. "Черни връх" се изявиха 49 самоделни безмоторни колички. Отборите от 15 града се готвиха за надпреварата в продължение на месеци, подготвяйки своите безмоторни возила и артистичното си представяне на сцената преди старта. Хилядите зрители станаха свидетели на шоу без аналог и шумно аплодираха смелчагите в надпреварата. Първа по пистата като тест-пилот полетя актрисата Снежана Макавеева. 

Трудната задача да оценяват оригиналността на Отборите беше поверена на 5-членно жури - чаровната актриса Силвия Петкова, летящият рекордьор Весо Овчаров, футболистът Станислав Ангелов, сензационният пилот Павел Лефтеров и бегачът-чудо Кирил Николов - Дизела. Те едва успяваха да дадат оценки по-ниски от 8 за артистично представяне. Само десятки или най-високата оценка за шоу, си спечелиха повече от 10 отбора с интригуващи имена като Пауър Селянджърс, THE Пара-Мента, Hleb-bul Racing Team, Amadeo, Mad Doctors, Камикадзе, Камуфлаж и други.  

Въпреки бързината, оригиналните идеи, дизайн и артистично представяне на всички участници, победители спрямо всички три критерия и 1 място спечелиха от отбор "Госпожата" – с количка като чин, сформиран от ученици от Американския колеж в София.

Снимка: Евгений Милов

На 2 място са ексцентричните "Баба Цоцолана" от София, за чиято количка подсказва и заглавието им. На 3 място се класира една от най-бързите сапунерки - "МИГ-23", чийто отбор пресъздаде сценка от изявите на Президента на Република България.  

Снимка: Евгений Милов

Победителите в абсурдната надпревара срещу гравитацията се радват на страхотни награди - Porsche тест драйв на Red Bull Ring в Шпилберг, Австрия за шампионите, които ще бързат да изкарат шофьорски книжки. За класиралите се втори - KTM X-Bow тест драйв на Red Bull Ring, а щураците, заели третото място, ще полетят в тандем с "човека-птица" Весо Овчаров във вълнуващ акро-параглайдинг полет. 

Състезанието Red Bull Soapbox тази година беше посветено на България – декорацията включваше едни от най-популярните символи на нашата култура и фолклор. Надпреварата започна с тъпани и гайди, а покрай водното препятствие "Розовата долина" замириса на уханни български рози. Каруци, черги, менци и вретена красяха подиума на Журито. Българското знаме също беше част от украсата - над 2000 български флагчета гордо се вееха както в ръцете на феновете, така и върху близо 5000 бали сено, които обезопасяваха трасето. 

Впечатляваща беше появата на един от членовете на журито, който буквално падна от небето. Човекът, който само преди месец постави нов световен рекорд в акробатичния парапланеризъм, като направи 613 последователни превъртания – феноменалният Red Bull атлет Веселин Овчаров.  

Силни емоции и смях до спукване предизвикаха не само участниците, но и тандемът водещи – жената извън всякакви BOX-ове, но не и SoapBOX - Мария Силвестър и най-върлият фен на "Берое" – актьорът Станимир Гъмов. Не пропускайте да разгледате снимките в галерията по-горе!