"Ох, наближава 8 декември. Миналата година ми беше като абитуриентските балове. В Студентски ще е пълна лудница отново", коментира чернокосо момиче с приятелката си в метрото. Нейните думи моментално ми връщат спомените за моят първи 8 декември в Студентски град. Започвам да си мисля как с всяка изминала година този празник става все по-грандиозен. Най-ентусиазирани си остават първокурсниците, които току-що са се запознали и нямат търпение да се напият заедно - доказано е, че нищо не сплотява по-добре студентския колектив от чашката. Разбира се, в това нямаше да има нищо лошо, ако парите за алкохол, които младежите хвърлят по време на студентския празник, са по-малко от всичките им такси за обучение взети заедно. Уви, това често не е така. Студентският празник се превръща в един малък бал, като някои студенти дори споделят, че са оставили повече пари в Банско на 8 декември, отколкото са похарчили за бала си...

Снимка: iStock

Студентският празник vs. абитуриентските балове

Няма какво да се лъжем, момичето от метрото беше право - границата е толкова размита от алкохола и музиката, че остава малко да изчезне. Дори е по-лошо, защото балът е веднъж, докато студентският празник е минимум четири пъти, има и магистър, а няма да коментираме случаят на "вечния" студент. И тук има куверти, празнична вечеря, както и голяма група от млади хора, някои от които тепърва се учат да пият, защото са далеч от родителите си и могат да си позволят да преоткрият себе си и връзката си с бутилката. Привечер е лудница и в Студентски, и в центъра на столицата, а клаксоните на автомобилите се чуват през две-три минути. Заведенията са пълни, масите също, а чашите първи пресъхват. Момичетата инвестират в тоалети, грим, прически и се явяват на конкурси за красота (и ум според някои, които явно не са присъствали) - като "Мис Студентка 2018" и какви ли още не вариации на Мис... Но какъв студент си, ако още при откриването на учебната година, докато ректорът чете речта, не попиташ: "Колеги, решихте ли къде ще сме на 8 декември?".

Какво е редно да знаем за този ден, след като ще го празнуваме като абитуриентски бал?

Не всички студенти са запознати с историята на празника си - попитахме 25 учащи (от УНСС, ТУ, СУ и НБУ) и по-малко от половината (символично, но бройката им е точно 8) знаеха малко повече за него. По стар стил на 8 декември е празникът "Св. Седмочисленици", един от които е и Свети Климент Охридски. Първият студентски празник всъщност е бил празник на най-старото висше учебно заведение у нас - Софийски университет "Св. Климент Охридски". През 1903 г. университетът чества 15 години от откриването си и избира именно тази дата, но на студентите явно им допада са си имат свой празник и това се превръща в традиция. През 1944 г. празникът е отменен, като вместо 8 декември, се празнувал 17 ноември – Международния ден на студентите. Няколко години по-късно - през 1962 г. - 8 декември се завръща, за да бъде обявен за неучебен ден от университетите и днес младежите да могат да се забавляват колкото пожелаят.

Време за забавления - преди и сега

В спомените на родителите ми, които са около 50-годишни, този празник фигурира, и макар да не са били от най-големите купонджии, са го празнували минимум веднъж-два пъти по време на следването си. През 80-те години на миналия век хубавите дискотеки в столицата са се броели на пръстите на едната ръка, но и тогава е имало "жадни" студенти, които не са помнели случилото се предната вечер. Днес нощните клубове са в пъти повече, но въпреки това Банско, Пампорово, хотелите по морето и още множество курорти и вили приемат с отворени обятия всеки студент с пълен джоб. Младежите имат голям избор, но най-предпочитани отново си остават зимните курорти. Тази година получих първата си рекламна брошура за празника на входа на университета си още преди началото на ноември. А през целия месец се разсънвам от звучни ритми преди лекции - точно пред УНСС бе паркиран атрактивен  автомобил, от който звучеше техно музика или хип-хоп, а в близост до него стояха младежи, които раздаваха рекламни флаери и агитираха студентите за празника в продължение на няколко дни. Общо взето не знаех дали съм се запътила към университета или към дискотеката.

На курорт, на вила или в града

Офертите на курортите, които най-масово включват две нощувки, закуска и празнична вечеря с диджей, варират между 120 и 300 лв. Голяма част от студентите, които искат да отидат извън града, предпочитат този вариант, защото във вилата някой трябва да готви за празничната вечеря, а друг да пазарува и да събере пари за това от колегите си, а на всичкото отгоре е редно и да се почисти малко след това. Сигурно знаете, какво се случва след студентските купони. От опит мога да кажа, че вилата е страхотен избор, ако се организирате - точно на подобно място си изкарах невероятно. Парите за транспорт си остават допълнителен разход и за двете места. И все пак най-евтиният вариант си остава в града. Това ще ви се получи само, ако си направите резервация поне седмица преди празника. От излизане в механа и дискотека в София ще олекнете с около стотина лева. 

За дискотеките или какво да очакват първокурсниците

На първо място забравете за очакванията си, защото ще се запознаете с едни напълно нови ваши колеги, повярвайте ми. И да, има ги и тези професори, които ще си проведат лекцията на 9 декември и ще отбележат вашето отсъствие, защото просто не сте ги поканили! Но какво ще разказвате след години, ако нямате поне една лекция, която не помните, защото сте лежали спящи на задните места в аудиторията, а в главата ви е кънтял само ритъмът на последната песен в дискотеката - "Чашите високо горе, да се чува дзън-дзън"? Има някои неща, за които трябва да се подготвите - очаква ви пълна лудница, опашки на стълбите пред входовете на всяка дискотека, заледени стълби, които сякаш само чакат да се напиеш и да минеш по тях, скандали и някой друг юмрук, на които с повечко късмет и по-малко чашки, ще сте само свидетели... Плюс още: закачливи погледи на разголени девойки и "мачовци", за които свалката е свързана с всякакво бутане, ръгане, щипане и дори скубане. И все пак, ако вашата компания е на ниво, ще се приберете цели, с усмивка до ушите и... на другия ден.

Съвет в заключение

Оставете колата си пред дома или общежитието. Първата причина е пътната полиция, която засилва проверките на автомобили още от предната вечер, а втората причина е повече от ясна и няма кого да залъгвате - и вие ще пиете. Както и да го погледнете, ако ще празнувате всичко ще ви струва поне 100 лв. и няма смисъл да рискувате своят и чуждия живот, за да спестите от таксито.