Мария е една от участничките в MasterChef, която се бори за място на големия финал. С участието си в кулинарното шоу тя изгради впечатление за човек с креативно мислене, интерес към гъбите и билките в България, слабост към кухнята в Япония и свобода на съзнанието. Мария е кулинарен фотограф. Софиянка е, но е израснала на село с баба си и дядо си. Преди 4 години отново се връща към селския живот, като с приятеля си купуват къща в Родопите. Събрахме на едно място 7 от ястията, които е приготвяла, и носят усещане за въображение, землист вкус и ни карат да мечтаем.

1. Джинджифилови шишарки с борово сладко

Към десерта Мария добавя крем, инфюзнат с пчелен прашец, а в основния десерт освен джинджифил има и матча. 

2. Рамен със зарган и зеленчуци с райска ябълка

"Силата на този рамен е в бульона. Браво! И то за един час! Поздравления!" - беше коментарът на шеф Михалчев за ястието. 

3. Бисквита сабле бретон с бял шоколад, ароматизиран с хмел, бирен карамел и декорация от хмелени бисквити

Към десерта Мария добавя бирен карамел и декорация от хмелени бисквитки. "Справила си се много добре и си балансирала горчивината на хлема със сладостта на белия шоколад" - коментира десерта й шеф Токев. 

4. Телешки бели бъбреци в японски стил

Панко тестисите Мария приготви като многокомпонентно ястие с японска майонеза. "Изчистени, нежни вкусове. Това е всъщност японската кухня. Явно доста си чела. Направо съм впечатлен!" - оцения стието й шеф Петър Михалчев. 

Жените са многолики. И в множествеността им най-точно може да се види истинската единна същност. Мария не е само това, което представя в MasterChef. Всъщност нейната лична история е безкрайно интересна. 

В Родопите тя отглежда кокошки, лови риба, бере гъби и билки. Консумира основно онова, което може да си произведе сама. Обича сезонната храна и местните продукти с доказан произход. Пазарува от малки производители, не влиза в супермаркети и био магазини, не посещава заведения.

В Инстаграм профила си Мария показва свободата - на въображението, на дъха, на чистия въздух в планината, на това да растеш, ако си стръкче коприва или жена, която иска храната й да е съдържателна. 

5. Kопривена торта с дъх на теменужки

и двете растения са диви и ядливи. Мария ги използва доста нестандартно, влагайки ги в торта. "Вярвам, че щом природата ги е събрала - няма как вкусово да не си отиват" - казва тя. Тортата е постна. Блатовете тя приготвя от коприва, пюрирана с домашно овесено мляко, пълнозърнесто брашно и нахутена вода, разбита на сняг с кафява захар. За крема  използва заквасено сирене от кашу, акациев мед за сладост, овесено мляко и безброй теменужки. 

6. Ръжен киш с пресен лук, аспержи и цвят от бъз

Основата на това ястие се прави от тесто - камут и ръж, зехтин, сол, яйце и вода. То се разточва на тънко - около 1 см и се разстила по дъното на форма. Плънката се приготвя от домашни яйца, пресен лук, чесън, магданоз, риган, мащерка и джоджен. Най-отгоре се слагат арпержите. 

7. Супа със смръчкулки и трюфели от Родопите

Гъбите са една от любимите храни, които планината дава на Мария. Нейни възрасни съседи от тям я учат да ги разпознава и й показват местата, на които растат. Островърхата смърчкула (Morchella conica) се появява напролет. Тя е рядко срещана гъба с добри вкусови качества. В супата Мария включва и бели трюфелчета. Тях успява да открие нейното куче Тера. 

Вдъхновихме ли ви да готвите? Или може би да се разходите за гъби в Родопите?