Изобщо не сме предполагали, че толкова много талантливи турски актьори всъщност имат българска жилка. Ключовите думи са известни, талантливи и с българска кръв. Вижте кои са те:

Чаатай Улусой

Снимка: Facebook

Започваме с обичания Чаатай Улусой, който последно плени сърцата на българските зрители със сериала „Вътрешен човек“, който се излъчва по bTV. Истински популярен и обичан Чаатай става след главна роля в “Огледален свят“. Следва „Кварталът на богатите“. Тази роля му носи признанието „Най-добър актьор“ за 2015 г. и той получава наградата „Златна пеперуда“ - най-високото отличие на турското кино.

Малко хора знаят обаче, че бащата на Чаатай всъщност е турчин с български корени, който емигрира рано от страната ни. Майка му е от Босна. Самият той се ражда и израства в Истанбул. Доколкото е известно актьорът е идвал само веднъж в България по повод ангажимент, свързан с модната му кариера, която предшества киното.

Метин Чекмез

Снимка: Facebook

Познаваме го от сериалите „1001 нощ“ и „Огледален свят“. В последния сериал той играе ролята на старомодния баща на главната героиня, която пък се залюбва с героя на Чаатай Улусой.

Метин Чекмез е роден на 26 юли 1945 г. в Истанбул, Турция. Дядо му е бил известен лечител в Хасковско, почитан от християни и мюсюлмани. Когато той умира, синът му Али бяга от чорбаджия изедник и минава ранен през границата. След сериала „1001 нощи“ Метин е избран за почетен член на най-голямата организация на българските изселници в Турция „Балканлълар” и мечтае да се върне в родните места на дедите си.

Алина Боз

Снимка: Facebook

Най-значимата й и голяма роля до момента е на тийнейджърката Хазал в „Твоят мой живот“, който се излъчва наскоро в България. Историята й е повече от интересна. Родена е на 14 юни 1998 г. в Москва. Нейната майка е рускиня, а баща й – турчин, който е роден в България. Той отива да учи в Русия, където се запознава с бъдещата майка на детето си. Когато Алина е само на 7, цялото семейство се премества в Истанбул. На 9-годишна възраст започва да учи актьорско майсторство. Обича животните, участва в телевизионни реклами и сериали, и се надява да изучава актьорско майсторство в Москва. 

Джансу Дере

Снимка: Facebook

Последният сериал с нейно участие, на който българската публика се наслаждава, е „Майка“. Завършва археология в Истанбулския университет, но няма нито един ден стаж по специалността. Въпреки това Джансу споделя, че историята и археологията винаги ще останат в сърцето ѝ. По време на следването си красивата студентка печели университетски конкурс по красота. Този успех ѝ дава самочувствие да се яви на „Мис Турция“ 2000, където става една от подгласничките. След конкурса стартира кариерата ѝ на професионален модел. По същото време Джансу започва да се снима в телевизията.

Макар много източници да посочват, че Джансу е дъщеря на гърци, други твърдят, че майка й е гъркиня, а баща й – българин. Когато е съвсем малка, семейството се премества в Измир.

Толга Текин

Снимка: Facebook

Турският актьор е най-известен у нас с ролята си на алчния и егоистичен Йозкан в хитовия „Твоят мой живот“. Започва да се занимава с актьорската професия още през 1996 г., когато е на 23 години и когато изиграва първата си роля в театрална постановка.

Толга е със смесен произход – баща му е турчин, а майка му е от България. Има двама братя и израства като мъжът в семейството, след като баща му умира рано.