Автомобилните компании постоянно измислят някакви нови удобства и усъвършенстват съществуващите. Кой би повярвал преди десетилетия например, че някой ден чистачките на колите ще се включват сами при появата на капки върху предното стъкло, а фаровете ще светват автоматично при навлизане в тунел. Тук събрахме 5 екстри, някои от които съвсем елементарни в техническо отношение, но изключително полезни в ежедневието.

Автоматично отваряне на багажника
Както в: Ford Kuga

Кросоувърът Ford Kuga любезно отваря багажника, ако размърдате крака си под задната броня. Сензор засича движението и дава сигнал за отваряне на петата врата. Единственото условие е ключът с вградения в него чип-излъчвател да е в джоба или чантата ви (в радиус от около 2 метра от автомобила). Чудесна екстра за случаите, когато носите обемист багаж и двете ви ръце са заети.

Двоен под на багажника
Както в: Volkswagen up!

Двойният под може да се използва както за скриване на ценни вещи като лаптоп или важни документи, така и за разделяне на покупките. Например в долната секция можете да сложите прасковите и доматите, за да не бъдат смачкани от останалия багаж.

Жабка-чекмедже
Както в: Renault Captur

Първата жабка, която се отваря като чекмедже и може да се използва от шофьорското място. Толкова удобна, че са я кръстили Easy Life!
В обема от 11 литра можете да сложите много неща, които не се изсипват на пода при отваряне. Лесно намирате каквото ви потрябва и, както казват някои спортисти, продължавате напред!

Автоматични дълги светлини
Както в: BMW 1 Series

Ръчното включване и изключване на дългите светлини е досадно. Отнема голяма част от концентрацията и уморява, а в тъмната част на денонощието това е особено опасно.
При автоматичните дълги светлини специален датчик, разположен на огледалото за задно виждане, решава кога те да работят. Ако системата засече насрещен трафик или превозно средство пред вас, или ако нивото на осветеност се увеличи значително, тя изключва дългите светлини.

Багажник за колела, вграден в задната броня
Както в: Opel Adam

Носещата конзола FlexFix е интегрирана в задната броня и винаги е на разположение. Тя се изтегля подобно на чекмедже и се настройва на ръка, без допълнителни приспособления. Издържа велосипеди с тегло до 30 килограма, което е предостатъчно. Допълнителен прикачващ се адаптор гарантира възможността за транспортиране на втори велосипед с тегло до 20 кг.