Когато една жена е гладна, тя става зла. Затова е хубаво наблизо да имаме силно кафе за събуждане, вкусен хляб за обяд и шоколад за задоволяване на следобедния глас за сладко. Представяме ви три локации в София, които предлагат истински вкусотии, с които да подсладят живота на всяка жена.

Безплатни донати

В Световния ден на доната (3.06) във всеки един магазин от веригата Dunkin Donuts предлагат безплатен донът към закупена напитка. Традицията се отбелязва по този начин всяка година. Поръчвам си боровинково смути, а любезната продавачка веднага ми предлага да си избера донат подарък. В промоцията не влизат само тези от донат Секция.
Световният ден на доната е отбелязан за пръв път през 1938 г. от Армията на спасението в Чикаго, за да почете жените, които давали донати на войниците по време на Първата световна война. Оттогава този ден се празнува всяка година в първия петък на юни.

Кюфтетата от едно време

"Щастливата домакиня" е малко магазинче на бул. „Шипченски проход”. За размерите си предлага изстинско изобилие от качествени био храни и напитки. „Щастливата домакиня ми звучи като дървен камък. Защо сте го кръстили така?”, питам усмихнатия собственик. „Съпругата ми е щастлива домакиня. Вкъщи аз готвя. Колко жени могат да се похвалят с това?” В магазина се предлагат месни деликатеси от месокомбинати в Пловдив, Априлци и др; млечни продукти от Карлово; шипков мармалад, лимецови ядки, гръцки ръчен шоколад с карамфил, черен пипер, захаросани плодове... И преди съвсем да се загубя в изобилието от деликатеси, собственикът поднася към мен тавичка със стройно подредени сурови кюфтета. „Пимиришете!” Ухаят точно на кюфтета от едно време – прясно месо и зелени подправки. Черешката на тортата на всички тези кулинарни изкушения са хубавите вина. „Имаме наливно бяло вино – врачанска теменуга. Едно време само Тодор Живков е пиел от него”. Може би все пак има дървени камъни!

Ябълков хляб и парен хляб с моркови
Малките бутикови пекарни в София (и не само) набират все по-голяма популярност. Предимствата им са използването на прясно смляно, качествено брашно, месенето и печенето на място и интересните комбинации от брашна, квас, семена и други вкусове. В Sweet Baker's на пазар „Ситняково” ме изненадаха с ябълков хляб и парен хляб с моркови. „Сладък ли е?”, питам сочейки ябълковия, защото в главата ми веднага възниква асоциацията за щрудел. „Не. Прави се от ябълково брашно”. Пареният хляб с моркови пък се приготвя с квас, който се активира с гореща вода.