„Закъснял човек не бърза” – казваше една приятелка и редовно закъсняваше за работа. Да бъдеш точен за срещи и други ангажименти прави не само добро първо впечатление, но и показва лично отношение към поетия ангажимент, добро възпитание и уважение към останалите, включени в събитието. И все пак никой не е застрахован от закъснения. Но добрата подготовка може да сведе тези изключения до минимум.

Припомняйте си тези правила всеки път, когато поглеждате часовника и с ужас установявате, че ви остават 10 минути. 10 минути!!! О, боже! Трябва да побързате!


1. Сложете часовника на телефона си да показва час с 10 минути напред.
Така ще имате 10 минути резерва, ако ви се случи нещо непредвидено. Алармата ви ще звъни 10 минути по-рано и ще имате достатъчно времеви толеранс за дребните неща, които изяждат времето ни.

2. Направете нещо за хапване преди срещата.
Ако сутрин бързате за работа, направете си закуска още от вечерта на предния ден. Някои закуски така са дори по-вкусни и полезни. Ако трябва да накиснете овесени ядки в кисело мляко, направете го вечерта преди да си легнете. Или си направете сандвич и го приберете в хладилника, или забъркайте и изпечете мини мъфини. Тези малки хапвания може да сложите дори в чантата си и да консумирате по пътя, ако не намерите време да ги изядете вкъщи.

3. Планувайте маршрута до срещата си предварително.
Хората губят много от времето си в мислене по коя улица да минат, шофирайки, за да стигнат крайната точка, или на какъв автобус да се качат, за да стигнат. 

4. Оставяйте си поне 5 минути реверанс до срещата, ако тя е на непознато за вас място.
Ако мислите, че ще стигнете за 30 минути, със сигурност ще са ви нужни поне 42.

5. Не оставяйте колата без бензин.
По Законите на Мърфи ще се окажете с празен резервоар в задръстване точно когато бързате най-много. А това неминуемо ще доведе до закъснение за срещата.

6. Спрете да проверявате имейла и Facebookа си за последно.
Петте минути, които си мислите, че прекарвате в социалните мрежи, всъщност са поне 15.

7. Не пишете sms, че закъснявате.
Използвайте тези няколко минутки, вместо да пишете, просто да си обуете обувките и да излезете.

8. Слагайте ключовете за къщата и за колата си винаги на едно и също място.
Така няма да губите ненужно време да ги търсите точно преди да излезете.

9. Не губете време в гримиране – вместо 25 минути са ви достатъчни 10.
Нужно е само да инвестирате в правилните продукти – поставка за четки (така че всички да са винаги на едно място), BB крем (който може да замести основа за грим, фондьотен и пудра), червило ИЛИ спирала. Подчертайте едно от двете - или очите, или устните.

10. Купете си термо чаша, в която да пиете кафе по път.
Така хем ще успявате да се събудите, хем ще го правите, докато се придвижвате към срещата.

11. Изберете тоалет и изгладите дрехите си.
Жените губят най-много време, стойки пред гардероба и мислейки си - "Нямам какво да облека!". Затова предварително изберете какво ще облечете за срещата и изгладете дрехите си.