Астрономическото лято настъпва днес, 21 юни. Честито! Чудесен момент, в който има съвсем мъничко катран, защото от утре денят започва да намалява. Но пък сме в очакване времето да е топло и най-после дъждовете/бурите да спрат. Миналата година почти нямаше лято и сега сме зажаднели да си го изживеем пълноценно.

Под звездите
Вместо да се оплакваш от пренаселените курорти и хотели, преспи поне една вечер на палатка. Или направо без палатка, само с чувал – т.нар. чувалуване. Някъде, където наистина ще си сред природата, а не в курортно подобие на кв. Люлин. Да, свързано е с някои тегоби, но истинският джедай не се плаши от дребни битови неудобства. Много е еснафско да почиваш в лукс, който реално не ти е по джоба, но на принципа „нека сме гъзари поне за седмица“.

Иди на север, а не на юг
През лятото в Гърция, Италия, Испания? Звучи горещо и банално. Пробвай нещо на север, например Норвегия, Финландия... Ще видиш, че там не гъмжи от джендъри, които искат да ти вземат детето, а от възпитани и спокойни хора.

Почивка е, когато смениш (почти) всеки детайл от ежедневието
Ако живееш в блок с асансьор и досегът ти с природата е най-вече през балкон от петия етаж, няма да се почувстваш много по-различно, почивайки си в хотел с асансьор и гледайки към морето/планината от балкон. Бъди по-близо до земята в буквалния смисъл. Освен това, ако работиш в офис и цял ден си на стол, гледай през отпуската да се движиш колкото може повече. Остави лежането на тези, които се занимават с физически труд.

Научи се да плащаш тока и водата през интернет
Срамота е да имаш смартфон, лаптоп и таблет, а да се редиш на опашки, за да платиш някоя сметка, понеже „не им вярвам“.

Разчисти пощата си
Преди да излезеш в отпуск, почисти служебната си поща. Най-ефективно е, когато подредиш мейлите според големината им (Outlook наистина има тази невероятна функция) и започнеш от онези, които са по 20 MB и повече. Ще почувстваш голямо облекчение, все едно си направил пролетно почистване вкъщи.

Отбивай се
С тези магистрали има опасност новите поколения да не познават нищо между родния си град и морето (София). Отбийте се в някой малък град и хапнете/пийнете сред местните, а не в стерилната среда на бензиностанция или крайпътно заведение. Идете в някоя стара къща-музей не само заради образователния ефект, но и за да вдишате миризмата на старо дърво и чемшир.

Разговаряй с местните
Не разчитай само на GPS и на потребителски класации в интернет, разговаряй с местните, които по обясними причини са предимно баби и дядовци. Шегобийците казват на тази терапия бабинг и дединг. Ще поемеш от спокойствието на хората, които живеят в по-бавен ритъм, и ще се почустваш много добре.

Посети поне едно място за първи път
Да ходиш всяко лято на едно и също място предпазва (донякъде) от отпускарския стрес и сякаш заявяваш „Ето ме пак тук! Жив и здрав съм, годишният цикъл е под контрол“. Това, разбира се, е самозаблуждение, защото ти остаряваш, животът си минава, а на света има толкова непосетени места.

Хапни/пийни поне едно нещо за първи път
Не зацикляй само в познати вкусове. Рискувай!

Играй/чети повече с децата си
Не разчитай само на аниматори. Детето ще помни твоето внимание.