Ако сте създател на нов модел автомобил и търсите име за него, то спокойно можете да се насочите към природата. Уверяваме ви, няма да сте първите. Оказва се, че в света има немалко коли, носещи имената на животни. Ако не вярвате, ето 10 от тях:

1. “Buick Wildcat”

Известната марка използва за първи път името Wildcat през 1962 г. за подсерия на своя известна гама. След това обаче то се превръща в отделен модел, произвеждан до края на десетилетието. Всъщност, дивите котки са специфични видове, срещащи се в отделни райони на Европа, Азия и Африка, така че това определено е оригинален ход на Buick.

2. “Chevrolet Impala”

Шевролет пуска на пазара 10 поколения Impala в продължение на повече от 60 години. Наскоро тази практика бе прекратена, заради решение на ръководството на компанията да спре производството на седани в САЩ. Животното, чието наименование носи, е вид антилопа. Думата “импала” е взета директно от езика зулу. Chevrolet Impala не е специално изработен автомобил за високи скорости, но често е имал монтиран, поне в началото, мощен двигател.

3. “De Tomaso Mangusta”

Мангустата е малко животно, известно с това, че яде змии. То може да консумира всичко, което улови, макар че предпочита първото споменато, тъй като е устойчиво на отровата му. Изборът на име за тази италианска кола е хрумва на Алехандро Ди Томасо, след като Керъл Шелби се оттегля от сделката за съвместно производство на спортен автомобил, наречен P70.

4. “Dodge Ram”

Фирмата Dodge за първи път залага на наименованието Ram за своите камиони и микробуси през 1980 г. През 2010 г. то дава името на отделна марка. Логото с овен с големи рога се появява още през 1932 г., като украшение на качулка. От Dodge не се притесняват и след това също залагат на него, демонстрирайки мощта на своите произведения.

5. “Ford Cougar”

Форд слага край на 20-ти век с тази класика. По-късно в Северна Америка тя става популярна като Mercury Cougar. Пумата, която е вдъхновила създателите му, е от типа котки, които могат мощно да реват. Латинското й наименование означава „едноцветна котка“. Среща се най-вече в Северна, Централна и Южна Америка, така че не е странно, че е кръстник на тази емблема.

6. “Hillman Husky”

Хъски е порода кучета, които могат да се справят в студен климат и са достатъчно силни, за да теглят шейна на големи разстояния със забележителна скорост. Хилман дебютира с това име на комби версия на съвременния Minx през 1954 г. Още две негови производни са показани през 1958 и 1965 г. Предполага се, че от фирмата използват именно Husky, за да подскажат колко полезни биха били колите за собствениците.

7. “Lamborghini Miura”

Италианският инженер, автомобилен производител и конструктор Феручо Ламборгини е запален по бикоборството, а много от автомобилите на компанията му са получили имена, свързани и със спорта. Лансиран през 1966 г., Miura се счита за първия супер автомобил със средно разположен двигател. Оказва се, че той е кръстен на испански боен бик, отглеждан във ферма близо до Лора дел Рио в Югозападна Испания. Интересен факт е, че един от тези бикове, носещ името Ислеро, го дава на друг модел Lamborghini, след като убива своя матадор.

8. “Seat Leon”

Този автомобил на Seat се появява в магазините през 1999 г. Леон е име, заимствано от градове в Испания, подобно на Кордоба, Ибиса и Толедо. Но не само. То е свързано и с испанската дума за лъв. А какво по-добро наименование за нещо ново от това на царя на животните.

9. “Singer Gazelle”

Думата “газела” описва няколко настоящи и изчезнали видове на семейството на антилопите. Тя е избрана и за първия модел на Singer, дошъл след като марката е поета от Rootes Group през 1955 г. То е познато в продължение на 15 години с много подобрения. Последната подобна кола напуска завода през 1970 г., като общо има 26 846 бройки от нея.

10. "Stutz Bearcat"

Първият Stutz е състезателен автомобил, наречен Bear Cat, който се представя достойно в първия Индианаполис 500 през 1911 г. По-късните модели, чието име е променено на Bearcat, продължават да са известни до началото на 20-те години на миналия век. По-късно се появяват отделни бройки през 1970 и 1980 г. Мечата котка, с която се свързва колата, може да звучи като въображаемо същество, но всъщност е истинско животно – бозайник, подобен на котка, който се среща в Южна и Югоизточна Азия. Официалното му име е бинтуронг.