Да се опитваш с кампания в средата на юли да спасиш летния туристически сезон на презастроеното ни Черноморие буди най-вече присмех. Както знаем, много българи ходят от години в Гърция не защото южната ни съседка е провела някакви кампании, а защото така работи пазарната икономика – доброто съотношение цена/качество/обслужване привлича като магнит. На хаштага #роднотоМоренеедемоде бих отговорил с #Demode e, no ne e gotovo или с #Demode e, no e skapo.

А ето и още няколко много демоде неща у нас.

1. Да наричаш местата за спане „леглова база“
Изрази като този, както и например „храноден“, подсказват за обслужване на конвейер. Мислене тип „пионерски лагер“. Единственото, което не сме се сетили да приложим на чужденците у нас, е да ги накараме да стават в 6:00 ч. и да слушат химна, докато някой вдига знамето пред хотела.

2. Проститутките на отбивката за Ханска шатра в Слънчев бряг
Онзи ден минах оттам (ходя на българското море заради роднините във Варна) и ги видях за поредна година. Не на някой второкласен път, а на главното шосе Бургас – Варна, откъдето минават хиляди туристи всеки ден. Каква по-добра илюстрация, че нещата са изпуснати и сякаш няма държава.

3. Пътища почти без лентова маркировка и мантинели
Пътят от Слънчев бряг до магистрала „Тракия“ през Каблешково (табелите за София те насочват да минеш по него) е като след 3-годишна гражданска война. А отстрани има толкова много бурени, че се чудиш: Наистина ли преди малко минах покрай най-големия курорт на нашето Черноморие?
Дори детелината на Околовръстното в София и отбивката за Бояна няма лентова маркировка. Всеки ден кортежите на властта минават оттам – кръпки и пълна неяснота кой къде трябва да кара. А вечер под моста е тъмница все едно си на десетки километра от населено място.

4. Пушенето
Особено когато е в комбинация с потник, шкембе и „помпа“ в таксито.

5. Да плащаш ток и вода на каса
А в същото време да цъкаш във Facebook със смартфон за 600+ лева.

6. Да не знаеш английски поне на средно ниво
Само с Конграчулейшънс не става. Незнанието на чужди езици те превръща в крепостен селянин. Не смееш да мръднеш някъде в чужбина на почивка, защото не знаеш как ще се оправиш.

7. Да прегръщаш/тупаш свойски по рамото почти непознати хора
Все едно сте съученици от гимназията или набори от казармата. Това често го виждаме по телевизията в репортажи от Брюксел и изобщо не е добре.

8. Да не можеш да плуваш
80% от българите не могат да плуват. Това се дължи основно на липсата на басейни (закрити и работещи целогодишно) в населените места. В Германия например е обратното – там 80% и дори повече от хората могат да плуват.

9. Да се тъпчеш с бял хляб
Едно от тежките наследства на социализма – да ядеш бял хляб все едно няма други много по-здравословни разновидности.

10. Да снимаш долната част на гърба си и да сложиш снимката в социалните мрежи
Това е демоде. Особено когато е основният ти източник на популярност. 

Къде ще ходите на море тази година