От първото изречение искам да става ясно, че не цветните иконки и картинки ни пристрастяват към смартфоните, макар че дизайнерите в технологичните компании полагат всички усилия за това. Пристрастяват ни самите смартфони - защото са смартфони - и благодарение на тях не ни се налага да мислим за нищо и да не помним нищо.

Преди години бивш продуктов мениджър в "Google" заяви, че инженерите в технологичните компании от Силициевата долина така проектират смартфоните, таблети и прочее мобилните джаджи, че да предизвикват зависимост у потребителите.

Тогава Тристан Хари сравни непрестанните ни импулси да проверяваме телефона си с ротативките за хазартни игри в казината – понякога сме удовлетворен от резултата, а понякога - не. Обаче продължаваме машинално да проверява известията, подобно на късмета си – за всеки случай. Като решение на проблема той предложи промяна в настройките на смартфона и преминаване от цветен към черно-бял дисплей.

Пробвали си сте го досега? Пробвали ли сте да използвате смартфона си в черно-бял режим на дисплея, за да се отървете от технологичната зависимост? След адикцията най-много да развиете депресия. Опитах за една седмица и животът изглеждаше безжизнен.

Иначе преминаването става лесно. Отворете "Settings" на iPhone-а. Изберете "General", оттам "Accessibility", после "Display Accommodations" и накрая селектирайте "Color Filters". Сега всеки път щом натиснете бързо "Home" бутона на смартфона и дисплеят му ще преминава от цветен в черно-бял режим - и обратното. За другите смартфони сигурно има аналогични начини.

Но, хей, аз не съм акула, за да виждам в черно-бяло. Искам да виждам света - и всичко в него - пълнокръвно. Включително дисплея на смартфона. Така че ако не искам да поглеждам към него, ще трябва да измисля нещо по-оригинално от преминаването в черно-бял режим, защото не искам всеки ден да изглежда като най-облачния в годината.

Пробвайте да скролвате във Фейсбук или да гледате клипчета в YouTube в черно-бяло и ще ме разберете. Черно-белият режим на дисплея е и последният пирон в ковчега на Инстаграм селфитата, който изобщо не харесвам. Усещането е като да ядеш безсолна манджа. Никой не отрича, че е здравословно, разбира се. Просто нивата на допамин в мозъка започват да падат драстично и всякакво чувство на удоволствие от тази джаджа изчезва. И човек натиска "Home" бутона три пъти, за да си върне вкуса от живота…

Чувал съм, че по същия начин лабораторните мишки не спират да натискат копчето, когато имат неограничен достъп до кокаин в клетката. И понякога си мисля, че вместо да сменям настройките на дисплея, най-добре да го счупя. Виждали ли сте как изглежда смартфон, който е паднал върху плочките на улицата? Грозна гледка, нали? Не те интересува повече дали е 4K, Retina или OLED. Дори нямаш желание да го извадиш от джоба, за да видиш колко е часът. 

Снимка: iStock