Драга Георгиева разсъждава и излага почти неуспорими доказателства защо жените ги бива повече във връзките с обществеността, отколкото мъжете. Вие как мислите?
Ако искаш да споделиш свой авторски текст - не се колебай
да го направиш!

Практиката на връзките с обществеността е присъщо женска дейност. Това не означава, че професията на ПР експерта трябва да бъде практикувана само от жени, или че мъжете, които се занимават с ПР, са дискриминирани. Но означава ли, че много от качествата на отличния ПР са повече женски, отколкото мъжки?
Това не означава ли също, че жените са по-добри в ПР-а, отколкото мъжете или имат преднина пред тях?

Съпричастие
Това е една област, в която жените излизат с едни гърди пред мъжете. Да разбираш, съчувстваш на човека или организацията е признак на голяма интелектуална способност. Да съпреживяваш това, което вълнува човека срещу тебе, е велико качество, което повечето жени притежават. Не че мъжете са глупави, но жената има способността да влиза в различни роли. Тя може да е съпричастна, грижовна, състрадателна или да бъде майката закрилница на всички, да ги разбира и да има решение за всеки техен проблем.

Овластяване
Жените имат претенциите, че са по-добри от мъжете в споделянето на властта, насърчаването и наставничеството на служителите, споделянето и даването на похвали. Това е действителността. Равни задължения, равни права, но жената има преднина, когато е шеф или подготвя голяма ПР кампания – усетът и интуицията, които я водят през целият й живот и които не я подвеждат, са голямото й тайно оръжие срещу мъжете, и в живота, и в професията.

Творчеството в PR
Няма съмнение, че творчеството е абсолютно необходимо, ако ще трябва да се успее в обществените отношения. Това е необходимо, ценно, важно на всички нива. Едно от предизвикателствата на това да проявиш творчество са ограниченията: финансови, презентационни, заложени репутации, времеви.
Това е една от причините жените да доминират в ПР. Те са много изобретателни, имат свежи идеи, тъй като „летят свободно във въздуха” и това им помага да са винаги иновативни, да влагат много емоция и чувство във всичко, с което се захванат, истински са. Понякога им е трудно да вземат бързо решение, но в повечето случаи то е адекватното и правилното.
Доказано е във времето, че жените са по-добри писатели, отколкото мъжете, а именно писането е номер едно от ПР уменията.

Жените са по-разговорливи от мъжете
Като че ли за тях е лесно да общуват с всеки, без да се притесняват, че ще се изложат или ще го нагрубят. А и когато говорят с мъжете не си ги представят без дрехи, както можем да отбележим в позицията на общуване между мъж и жена. Тези нежни създания умеят да общуват, флиртуват и насочват разговора в желаната посока. Те владеят словесното положение и си служат ловко и без проблем с всички техники на общуване. Понякога си позволяват и манипулация в разговорите, но това е в името на добрата кауза.

Жените са по-интелигентни от мъжете
Може би всичко тръгва от училище. Като малки всички сме свидетели на това, че момичетата винаги са имали високи оценки. Може би това се дължи на прилежността и заинтересоваността на малкото момиче, което в бъдеще се превръща в знаещия, можещия и отличен ПР експерт.