Дияна Илиева ни изпрати текст, посветен на грижите за цветята във ваза и как да ги запазим по-дълго свежи. Благодарим! Ако искаш и ти да станеш автор във Вашият блог - виж как да го направиш тук.

Цветята са толкова красиви. Една безкрайна палитра. Многообразие от цветове и форми. Те присъстват почти навсякъде в живота ни. Украсяваме дома и градината си с тях, слагаме ги на балкона, на прозореца, на работното си място.

На всеки му се е случвало да му подарят букет с цветя, или той да поднесе такъв. Когато получим букет с цветя ни се иска да ги запазим колкото се може по-дълго време свежи и красиви, за да им се радваме на красотата. Трайността на цветята зависи от вида на самото цвете. Но въпреки това има някои общи правила, с които ще се погрижим цветята да радват очите ни по-дълго време.

Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да запазите разкошния букет с цветя за повече дни.
1.Винаги слагайте цветята в хладка вода. Не в много студена. Не пълнете вазата до горе с вода. Една трета или до половината е достатъчно.
2. Сменяйте редовно водата във вазата. Не доливайте нова вода. Доливането позволява на бактериите да се развиват, като по този начин унищожават цветята.
3. Подрязвайте краищата на стеблата през няколко дни. Рязането трябва да става напречно(полегато) ,тъй като това увеличава площта, чрез която цветята ще пият вода. Също така е хубаво тази процедура да се извършва във вода, или под течаща вода, за да се намали проникването на въздух в стеблото,което води до намаляване трайността на цветята.


4. Отстранете излишните листа от стеблото преди да поставите букета във вазата. Това предотвратява образуването на гъбички и бактерии, които са отговорни за гниенето на цветята.
5. Редовно почиствайте букета от изсъхналите и повехнали цветове и листа. Освен че причиняват по-бързо стареене на другите цветя, те загрозяват и красотата на букета.
6. Не слагайте букета с цветя на пряка слънчева светлина или близо до отоплителни уреди. Цветята не обичат високата температура, затова ги поставете в по-хладната част на стаята. Избягвайте да ги излагате и на течение.
7. Цветята не обичат да са в съседство с плодовете, които отделят етилен, който пък провокира преждевременното им остаряване.
8. За да запазите по-дълго цветята може да добавите във водата препарат за убиване на бактериите или да разтворите в нея малко аспирин.

Тези малки грижи няма да задържат завинаги красивия букет с цветя, който ви е подарил любимият човек или приятел, но ще му помогнат да ви радва по-дълго време.