Ваня Кирицова е мениджър в международна компания и майка на трима сина. Започва професионалния си път като журналист, но бързо открива, че писателските й таланти могат да бъдат приложени в дигиталния маркетинг, техническите комуникации и корпоративните обучения. Тя е основател и на конференцията за технически комуникации Evolution of Technical Communications, съосновател на българския клон на международната професионална организация за технически комуникации tekom Europe и City Director на Women Who Code Sofia. Освен успешната си кариера на лидер и мениджър е дипломиран журналист, психолог, астролог и вече горд автор на два романа. Първият роман се появява неочаквано в резултат на любовна драма, екзистенциална криза и поредица от словоизлияния в блога й sharanite.com. Днес ще си говорим с нея за втората й книга и за посланията в нея.

Снимка: Евгений Милов

Среща между обикновеното и вечното така Ваня Кирицова описва своя втори роман "Яна Шарана 2.0". Астрологична тактика за уморени мениджъри“. След „Писма от тигана. Астрологична любовна тактика на Яна Шарана“ издаден през 2008 г., сега след 13 години, е време Яна да се завърне с пълна сила. Тя е главната героиня в книгите на Ваня Кирицова.

„Яна Шарана би искала да стигне до своите читатели, защото нейната история е за съвременната жена, която се опитва да балансира между кариера, семейство и лично щастие, макар да знае, че понякога за това се изисква битка, или по-скоро е невъзможно да се постигне баланс за много дълго време“, заяви авторката.

Ваня сподели, че от части книгата й може да се нарече биографична, защото конкретни събития са се случили в живота й наистина, но в романа са разказани по фантастичен начин - както например разговорите с планетите Нептун, Уран и Плутон, които помагат на действието да се придвижва напред.

„Тези планети са любимците на астролозите. С откриването на Уран започва индустриалната революция, която в момента е вече четвъртото издание - дигиталната революция. Любими са ми, защото са носители на трансформацията и промяната, тяхното действие все още се изследва в астрологията, тъй като движението им е изключително бавно. Уран е бунтът и стремежът към свобода, Нептун е копнежът по духовното, а Плутон е доста по-тежка планета, свързана с травматични преживявания и с изцеление на нашите травми“, добави авторката.

Поговорихме с Ваня и за това какво е митичният „стъклен таван“ на корпорациите и как нейната героиня успява да го превърне в дансинг и дори кани любовта на танц. Според авторката на романа хората не обичат думата дискриминация и затова тя вкарва термина "стъклен таван".

Снимка: Евгений Милов

„Обикновено думата дискриминация не се харесва, дори тези които наистина са преживели подобно нещо, я избягват, обвита е с мълчание. А зависи от гледната точка, защото в крайна сметка ние трябва да дадем име на преживяванията си. Аз съм имала преживяване за несправедливост, за бариера, която ми е попречила, въпреки постиженията ми, въпреки успехите ми, въпреки моите качества и умения, да бъда повишена, така че по един или друг начин аз трябва да назова това нещо като преживяване. За да не е дискриминация, може би „стъклен таван“ е един доста по-приемлив и безопасен термин, нещо като метафора за невидимата бариера" обяснява Ваня.

Като мениджър тя смята, че светът все още си е доминантно мъжки: "На високите позиции има предимно мъже, особено във важните или бързо развиващи се индустрии като софтуерната, банковото дело. Така че далеч съм от мисълта, че моите преживявания са някакво изключение. По-скоро моята цел с книгата беше да разбия стъкления таван на мълчанието около тази тема“.

Ваня казва, че пише "Яна Шарана 2.0", защото иска да си поговори с корпоративната реалност и да сбъдне своя голяма мечта - да свърже астрологията с бизнеса.

„Всеки е автор на собствената си история. За мен работата и творчеството ми са изграждане на мостове там, където има разделение“.

Писателката перифразира Шекспир, като заяви, че животът е една сцена, за да ни покаже, че нашата работа, компаниите, корпорациите също са една сцена и на нея се разиграват нашите житейски драми. И затова за нея астрологията е средство за разбиране на света, не толкова за предсказване. Всички трябва да разберем неговата дуалност и да приемем, че нещата не винаги се случват така, както на нас ни се иска.

Разговора с Ваня Кирицова, както и посланието, което тя отправи към всички нас чуйте във видеото в началото.

Повече истории от Ваня може да откриете на vanyastories.com