В Скандинавия това време на годината може да бъде описано простичко - коледният дух и празничната атмосфера в тази част от планетата се събират в думи като радост, земя, светлина и чувственост.

Ако в тях намирате частица от себе си, сигурно ви допада и скандинавският дизайн. Всъщност, този стил е вдъхновен от домовете на скандинавските народи като датчани, норвежци, финландци и шведи.

КАТО СКАНДИНАВЦИТЕ

Дългите зими в тези страни са помогнали за развитието на стила, който се характеризира с използването на ярки цветове в текстила и светло дърво. Добива популярност в САЩ след Втората световна война, благодарение на практичността си. Именно използването на минимално количество материали за създаването на удобни мебели е това, което го прави толкова интересен. Майсторите използвали традиционни техники от миналото, което прави стила особено автентичен. 

- Мебелите са лесни и удобни за подръжка;
- Дървото обикновено е в светли тонове;
- Основна характеристика е функционалността;
- Естествената светлина е особено важна;
- Растенията също са съществена част, допълваща този стил;

В ИКЕА може да откриете всичко това. Родното място на бранда е Швеция и скандинавският стил е отличителната характеристика на много от артикулите. 

ЦВЕТОВЕ

На почит в скандинавския стил са основните цветове, в светла тоналност. Дизайнерите препоръчват бяло, сиво и розово. В него присъстват и геометричните фигури, като не се изключени и допълнения в синьо и зелено. Традиционният дизайн е известен и с фолклорните си. Днес обаче той съчетава в себе си и модерни елементи. Това можем да видим във възглавничките EKVECKLARE на ИКЕА. Скандинавска фолклорна нотка носи и килимът CYKELVAG. Той е многоцветен и ще направи дома ви още по-пъстър и подвластен на доброто настроение.

Топлина не намираме само в цветовете, но и в текстила, като мекото одеяло ULLTISTEL.

Подобно настроение лесно може да внесете и в трапезарията. Трябва ви само малко цвят. Като например  масата PINNTORP в наситено червено. "Традиционното не е стил – това е начин на мислене. Моят начин на мислене. Искам да творя върху знанието, което имаме. Това е начин да почета земята”, казва дизайнерът й Фризо Вирсма.

ПОСЛАНИЯ

Всяка мебел или декорация носи свое послание, в зависимост от това каква роля изпълнява в стаята и мястото, на което е поставена. Характерно за скандинавския дизайн е, че всяка мебел може да се използва с няколко предназначения. 

Ценни са всички материали от природата. В украсата на дома можете да разчитате на клони и изсушени листа. В осветлението се препоръчват само енергоспестяващи крушки като LED крушките, които изразходват до 85% по-малко енергия и издържат 20 пъти по-дълго в сравнение с традиционните крушки.

Всяка мебел има своята история, както и дизайнерите, които я създават. Като например историята на кушетката в скандинавски стил FYRESDAL. Тя е дело на майсторските ръце на Ева Лундгрийн. За ИКЕА те често споделят и личните си истории. “Много от моите дизайни са вдъхновени от спомените ми за времето, когато бях дете и бях при баба ми в Лапландия. Мисля, че всичко идва от нейната къща – това наистина оказа голямо влияние върху мен", връща се назад във времето дизайнерката.

Пренесете уюта и удобството на скандинавския дизайн, създаващ уют и удобство с разнообразието от продукти на ИКЕА.