Топлото време вече е тук, а с него и изобилието на пресни плодове. То ни връща и към спомените от детството - как майките и бабите ни варяха часове наред сладка, докато се получи гъста смес със захарен сироп, която затваряха в бурканчета. След това сваряваха и самите бурканчетата, за да са сигурни, че сместа от любимите плодове няма да се развали, докато чака да бъде лакомо изядена през зимата.

Липсва ли ви това време? А този конфитюр?

Сега можете сами, при това само за 5 минути, да приготвите великолепен конфитюр от любимите ви плодове, като използвате добавките за приготвяне на мармалади, конфитюри и желета на Dr. Oetker - Гелфикс Класик 1:1, Гелфикс Екстра 2:1 и лимонена киселина.  

С помощта на добавките за консервиране на Dr. Oetker съхранявате витамините, цвета и формата на плодовете!

Да, възможно е. Защото не е нужно плодовата маса да се вари продължително време, за да се желира. В основата на този процес е естественият продукт пектин, който се съдържа във всички плодове. Колкото по-неузрели са те, толкова повече пектин съдържат и толкова по-твърда желирана консистенция ще добият след топлинна обработка. С узряването на плодовете съдържанието на пектина намалява, като съответно и твърдостта отслабва.

При консервиране с Гелфикс и захар към плодовата маса се набавя допълнително пектин към сместа от вече узрели и сладки плодове, за да се желира достатъчно добре. След кратко загряване пектинът се свързва с плодовата захар и киселините и при охлаждане се желира. Пектинът е една от основните съставки в добавката за консервиране Гелфикс и се добива главно от ябълки и цитрусови плодове.

Колко е лесно да приготвим мармалад, конфитюр и желе!

Само следвайте точно трите стъпки на гърба на опаковката на продукта:

1. Измитите и подсушени плодове се нарязват на ситно за мармалад и конфитюр. Оставят се цели, ако са дребни или се изцеждат за сироп при приготвяне на желе. Изберете  Гелфикс Екстра 2:1 – за сладки и зрели плодове или Гелфикс Класик 1:1 – за по-твърди плодове с по-малко сладост. След това претеглете точно количеството от почистените плодове (плодов сок) и захарта.



2. Плодовете се слагат в съд на котлона, Гелфикс се смесва с 2 с.л. захар и се прибавя към тях. Сместа трябва да заври на средна температура при непрекъснато бъркане. След като заври, се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Сместта се оставя да ври 3 – 5 мин. при постоянно бъркане.

По желание може да се отстрани пяната и да се направи проба за желиране. 1-2 лъжички от сместа се слагат върху чиста, суха чинийка - така конфитюрът изстива бързо. Ако желаете консистенцията да е още по-желирана, се добавя 1 пакетче лимонена киселина Dr. Oetker и се кипва отново.

3. Сместта се отстранява от огъня и се изсипва веднага в предварително измитите и подсушени буркани. След това бурканите се затварят, обръщат се с капачката надолу и се оставят да престоят 5 мин.

Продуктите Гелфикс Класик и Гелфикс Екстра предоставят широко поле за творчество -

може да сътворите конфитюр или мармалад по ваш индивидуален вкус.

При приготвянето на желе от ябълки може вместо бяла захар, да използвате кафява за карамелов вкус.

Ягодовия конфитюр може да освежите с малко мента (Рецептата прочети тук >>> ), а към мармалада от сини сливи добавете щипка канела.      

Експериментирайте, като направите смес от плодове и сок – 0.4 кг кайсии, 0.4 кг банани и 200 мл сок от вишни или конфитюра от смокини пригответе с 0.5 кг смокини, 0.5 кг ананас и няколко лъжички уиски.

Дори и да не сте дългогодишен кулинар, качествените продукти на Dr.Oetker и многократно изпитаните рецепти, предложения и идеи ще се погрижат да очаровате близките си с превъзходен конфитюр за неделните палачинки. Още предложения има на интернет страницата на Oetker тук >>>