Това беше един обикновен ден, в който отворихме прозорците на малката ни кола, музиката се лееше с чистия си звук, а дърветата край пътя се сливаха от движението... В един пролетен ден всеки може да реши да пътува за някъде. Там, където го кани слънцето, за което е закопняла душата му след дългата и снежна зима. Песните на певицата с дълбок алтов глас и вятърът, който роши косата, ще са бонус.

Пролетта е тук и ако сърцето ви копнее за топлата ласка на слънцето, ето как да му се насладите. Дори не е нужно да преминавате държавните граници. 

Най-голямото човешко чудо винаги ще бъде свободата. А да пътуваме чрез храна и усещания - най-колоритният и емоционален начин да ѝ се насладим.  

Снимка: iStock

Когато говорим за риба - нищо не може да се сравни с пресния улов. Рибарите, хитри, понякога намусени, необръснати типове, винаги в края на историята се оказват с добри души. Ако пролетта ви провокира да тръгнете към морето или така към обичана дестинация като Гърция, не подминавайте онези места по кейовете, заобиколени от много котки. Именно там рибарите вадят пресния си сутрешен улов.

Дъгова пастърва или лаврак може да са вашия избор от прясната риба, с която да отбележите настъването на пролетта. 

И не се чудете с какво вино да съчетаете - тук можете да откриете верните отговори - Пино Грижо от Венеция или пък френско Комте Толосан.

Разливате в чашите на приятели и докато споделяте, всъщност щастието не само не се губи, а се умножава. Лефера може просто да се нареди с морска сол, лимон и пресен риган. Солта ще направи така, че месото фино да узрее, докато се пече. Нужна му е съвсем малко топлинна обработка. Мариновано в зехтин и малко палсамов оцет червено цвекло може да е прекрасно допълнение на рибата. Хапнете свежо или пък запечете за кратко във фурната. Ако имате нужда от по-подробни обяснения за приготвяне на ястия или още идеи за рецепти, можете да ги откриете ТУК

Ето от такива вкусове на човек му се отваря душата. Широко, широко... И пътищата не му се струват вече толкова дълги, а съседната държава - толкова далечна. 

Солун е на около 300 км от София. Средиземно море може да се "плисне" в чинията ви и без да ги минавате. Например с един гръцки гирос. Мислите, че е сложно? Да се обзаложим ли на бутилка узо, че не е? Нужно е само да си вземете мариновано свинско месо и бланширани картофки. Следват 3 лесни стъпки:

  • Месото и картофките се изпържват до готовност.
  • Нарязват се лук на полумесеци, зелена салата и домати на кубчета.
  • Месото се сервира в чиния, с гарнитура от картофки, пресни зеленчуци и салата дзадзики.

Снимка: iStock

Животът в Гърция е наслада. Ето още няколко доказателства за това, които звучат така - сирене Имисклиро,  мариновани сиренца с маслини, чушки и ароматни подправки и кипърско сирене Халуми. Почти като пролетни заклинания за пълен стомах и доволно сърце!  

И като казахме пълни... Опитвали ли сте пълнени кюфтенца? Те са малки апетитни топчета от свинско месо, пълни с дзадзики. А критараки? Онези фини тестени елипси, които може да се използват в супи, основни ястия и салати и са толкова обичани в южната ни съседка. 

Ако зимата все още ви дърпа за ръкава на дебелия пуловер въпреки всичките ни предложения, може би няколко саксии с уханни пролетни цветя ще ви освободят от хватката й.

Време е да разчистим первазите и да измием балконите. Слънцето ще става все по-силно, а пролетта няма да остане само намерение. Луковици далии, лилиуми и бегонии, цъфнали теменужки, лалета в саксии и прекрасни клематиси - не в Гърция, а на вашия си балкон. В най-подходящото време - сега. 

Римляните са го казали много добре - А solis ortu usque ad occasum. Което означава "От изгрева на слънцето до залез".

Не е ли точно това най-подходящото време да си дадете моменти за себе си? Онези хубави часове, когато пиете кафе с приятели, пускате пролетното слънце спокойно да се разходи по клепачите ви, докато аристократично мижите срещу него. А привечер LED гирляндите сами светват, за да направят и най-малката градска тераса като романтичен парижки двор. 

Пролетта идва, за да освежи сетивата ни, да запали нови усещания в телата и душите ни.

Едно бързо освежаване на съдовете в кухнята ще внесе още блясък в дома. Розова електрическа мелничка за сол - прекалено смело ли ви се струва? На нас - не! И с удоволствие бихме смилали пресен пипер на всяка вечеря с приятелки, така че да сгреем душите им с вкус и очите с цвят. 

Пролетта идва, за да ни освободи от всички бури - на тъмното, тежкото и свитото. За да почнем да готвим цветно. Идва да ни покаже, че просто не можем да спрем - нито да виждаме цветовете, нито да се радваме на слънцето, нито да празнуваме с хората, които са ни близко и далеч. Пъстри, слънчеви хора, с пълни чинии и още по-пълни души. 

Защото в един пролетен ден всеки може да реши да пътува за някъде. Някои към Гърция, други към себе си. А защо не и до най-близкия магазин на Lidl, където от 22 март можете да намерите това, за което ви разказахме в този пълен с аромати и вкусове текст. 

Снимка: istockphoto.com