Първата и най-важна предпоставка за пухкавия козунак са качествените продукти и най-вече маята, която предизвиква втасване и набухване на печивото.
Сухата мая на Dr. Oetker е жива мая, подложена на процес на дехидратиране. От продукта се отнемат течностите и консистенцията на сухата мая представлява светлокафяви фини зрънца. Следва процес на стерилен пакетаж в специална опаковка и така продуктът може да се запази за дълъг период – около година и половина.
Сухата мая е подходяща както за сладки, така и за пикантни печива и не изисква съхранение в хладилник, а единствено сухо и проветриво място при стайна температура. За да сте сигурни в резултата, използвайте продукт с доказан произход – сухата мая на Dr. Oetker дава гаранция за сполучливост при спазване на указанията на опаковката.
В магазините може да намерите продукта на рафтовете при останалите добавки за печене на Dr. Oetker – бакпулвер, ванилена захар, есенции, желатин, какао, сода бикарбонат, кремове за сладкиши и др.
Замесването на козунак звучи предизвикателно, но следвайки няколко основни съветa, успехът е гарантиран.
За да сте сигурни, че ще получите пухкав сладкиш или печиво, e необходимо единствено да прочетете и спазите указанието за употреба на маята и точните пропорции, които се намират на гърба на всяка опаковка суха мая Dr. Oetker. Едно пакетче суха мая Dr. Oetker е достатъчно за 500 g брашно.





След като тестото втаса повторно, печете според указанието на рецептата. След изпичане оставете печивото за около 10 мин. във формата, покрито с чиста кърпа, след което го извадете.
Верният помощник при приготвянето на уханни сладки, печива и десерти Dr. Oetker е приготвил за вас още впечатляващи великденски идеи и предложения на www.oetker.bg