Продукти:
Тесто:
200 g течна сметана
50 ml прясно мляко (4 с.л.)
500 g пшеничено брашно
1 пак. суха мая Dr. Oetker
75 g захар
1 щипка сол
1 пак. ванилена захар Dr. Oetker
½ амп. есенция ванилия Dr. Oetker
2 яйца
Пълнеж:
200 g лешникова нуга
(течен шоколад)
75 g филирани бадеми
Допълнително:
малко масло
25 g филирани бадеми
Приготовление:
Затоплете сметаната и млякото в малък съд, но без да завират. Пресейте брашното в купа, объркайте го добре с маята и добавете затоплената сметанова смес и останалите продукти. Разбъркайте сместа с миксер (куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин. до получаването на гладко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса, докато видимо увеличи обема си.
Пълнеж:
Затоплете нугата на слаб огън, така че да се размазва лесно. Размесете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност още веднъж за кратко и го разточете на кора с размери около 55 x 30 cm. Намажете нугата върху нея и поръсете равномерно бадемите, след което я завийте на руло откъм дългата страна. Поставете рулото като венец в предварително намаслена и поръсена с бадеми плитка форма за кекс (с диаметър 26 cm). Покрийте сладкиша с чиста кърпа и оставете на топло, докато видимо увеличи обема си. Печете в долната половина на предварително загрята фурна на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C на горещ въздух около 30 мин.
След изпичане оставете козуначения венец за още 10 мин. във формата, след което го извадете и оставете да се охлади добре върху метална скара.
Изтеглете Великденска книжка с рецепти от www.oetker.bg.
-
Не се изгърбвайте! Или 10 начина да превърнем добрата стойка в навик
-
Как да поддържаме висока енергия през деня с помощта на добавки?
-
Една от 344 бутилки от Tales of The Macallan Volume II вече е притежание на български колекционер
-
Electrocharge предлага атрактивни цени за зареждане по време на Великденските празници