Коледа е специално време от годината, което събира най-близките около празничната трапеза и подаръците, но най-вече в сърцата. Почти всяка страна има свои специални традиции.  

В Аржентина например децата си оставят обувките пред вратата и си търсят подаръците там. В Германия пък последната играчка, която закачват на елхата, е с формата на зеленчук.

С какво е известна Коледата в Швеция - родното място на ИКЕА?

В Швеция началото на празничния сезон в тази държава започва с ежегодния Ден на Света Лусия (13 декември). Известен е като най-краткия ден в годината и се нарича още Фестивал на светлината. По традиция, най-голямото момиче в семейството се облича с бяла рокля, носи корона на главата, а в ръцете - свещи. Тя поднася на семейството бисквити, кафе и греяно вино. Звучи като комбинация, създаваща уютни мигове. Пресъздайте тези моменти с коледни джиндифилови бисквити и греяна плодова напитка VINTERSAGA глог. 

Коледно дръвче 

Обикновено елхата в Швеция се декорира с малки играчки, свещи, ябълки, шапки, слама, различни фигурки и дори с шведски знамена. Домашната украса е в сезонен дух, допълнена с ухание на ръчно направени сладки. Грабнете формичките за сладки VINTERFINT и кутия с капак, за да съхраните всичко изпечено.  

Бъдни вечер по шведски 

На 24 декември се отбелязва Julafton, или както ние си го знаем в България - Бъдни вечер. Това е основният празник в тази страна през декември. На този ден местните ходят на църква, палят свещи и казват молитви за здраве и благоденствие. Запалете и вие свещ VINTERFINT с мирис на канела и ябълка.

Трапезата 

И тук можете да си обясните откъде идва популярното наименование - шведска маса. В тази страна местните залагат на шунка, свинско месо или риби, както и на разнообразие от сладкиши и десерти. Популярна традиция в Швеция е поднасянето на оризова каша, в която е поставен един бадем. Който го намери, може да си намисли желание, което със сигурност ще се сбъдне. Вярва се, че ако това е неомъжена жена, тя непременно ще открие своя съпруг през следващата година. Представянето на всички вкусотии е лесно с подноса на две нива GARNERA. А за да украсим допълнително трапезата, добавете гирлянда STRALA, с който масата ви ще заблещука в златисто. 

Подаръците

По стара традиция в Швеция подаръците раздава Том - джудже, което според легендите живее във ферма или в гората. Докато раздава подаръците, Том използва забавни рими. В последно време обаче образът му е поизбледнял и е заменен от този на белобрадия старец. За да опаковате и вашите подаръци със стил, достойни за джуджетата на Дядо Коледа, разгледайте колекцията VINTERFINT.

Коледа до януари 

Коледният сезон в Швеция завършва през януари. Това се случва на 13-тия ден от новата година. Той се нарича още Хиларима. Тогава украсата на елхите се сваля, а бисквитите и бонбоните от тях се изяждат.  

Ако всичко написано дотук ви е развълнувало още повече за празника, не забравяйте, че може да намерите всичко необходимо, за да създадете истински шведски уют с помощта на ИКЕА.