Да сложите спално бельо на леглото не изглежда нещо сложно. И все пак има няколко малки тайни, които хотелиерите и специалистите по интериорен дизайн използват, за да създадат легло, перфектно приготвено за сън – подредено, чисто, ухаещо и примамливо. В следващите редове ще Ви разкажем за техните малки трикове, които можете да използвате и у домa.  

Драперия под матрака 

Ако имате френско легло, може да го направите да изглежда още по-привлекателно, като сложите драперия около долната му част. Махнете матрака и сложете кувертюра или специална драперия в подходящ цвят, която да стига до земята, но без да се опира в нея. После върнете матрака отгоре. 

Сложете протектор 

Винаги е добра идея да сложите първо протектор – специален чаршаф (може и непромокаем), който да защитава матрака от пот, протриване и поява на петна. Той е много лесен за поддръжка – просто го перете в пералнята при нужда. Някои модели предлагат допълнително омекотяване, ако имате нужда от това. Изберете протектор с точния размер на леглото, за да изглежда добре и да не се забелязва под останалото спално бельо. 

Чаршаф с ластик 

Много домакини предпочитат да използват долен чаршаф с ластик, тъй като прилепва плътно върху матрака и стои добре изпънат. Тук тайната е да изберете размер, който напълно съвпада с матрака не само на ширина и дължина, но и на височина. 

Обикновен чаршаф 

Дори и застлано с обикновен чаршаф, леглото може да изглежда съвършено. Ако използвате обикновен чаршаф, първо го наместете така, че да пада по еднакъв начин от всички страни. Ако не искате да виси свободно, подвийте ъглите навътре (по същия начин, по който опаковате подаръчна кутия), след което прегънете и затиснете добре долната част под матрака. 

Завивката 

За да може възглавниците да изпъкнат още по-добре, а леглото да изглежда по-примамливо в спалното бельо, предлагаме Ви още един трик. Прегънете завивката на около 50 см от горната част на леглото, като оставите сгънатата част отгоре. Ако възглавниците са малко на брой или с малък размер, може да прегънете завивката така, че от долния чаршаф да се виждат само около 30 см, върху които да наредите възглавниците. 

Възглавници 

Ако искате възглавниците да изглеждат по-пухкави, нека калъфките да им бъдат с 2-3 см по-големи. Сложете ги леко изправени, за да бухнат още повече, и ги ударете леко с ръка в средата на горния ръб, за да го накарате леко да хлътне. 

Кувертюра 

За да добавите усещане за повече лукс, използвайте мека кувертюра. Разстелете я върху завивката и прегънете я малко под ръба, за да добавите още един визуален слой.