Като всеки уред у дома, пералнята също има нужда от грижа, техническа поддръжка и внимание. Причината? С тях уредът ще бъде по-дълго време ефективен и ще задоволява нуждите на домакинството от чисти дрехи и друг вид текстил. За да се грижите добре за пералната си машина обаче, трябва да спазвате няколко важни правила. Само така прането Ви ще бъде наистина чисто и ще ухае приятно. 

Почистване на барабана 

Трябва да е ясно – барабанът трябва винаги да бъде чист. За целта може да пускате пералнята веднъж месечно на празен ход с кратка програма, добавяйки малко едра сол. Рискът от поява на бактерии намалява още повече, ако смесите солта с 2 л бял оцет. Поставете сместа в барабана и добавете още 1 ч.л. сода бикарбонат. Миризмата на оцет ще изчезне по време на изплакването, а барабанът ще бъде напълно хигиенизиран. 

Достатъчно пространство 

За това трябва да помислите още преди монтирането на пералнята. От изключителна важност е да осигурите на машината нужното разстояние от всички страни, за да може да бъде удобно обслужвана. 

Обърнете внимание на вратата 

Вратата на пералнята също има нужда от грижа. Вътрешните гумени уплътнения често страдат от утаяване на мръсотия и остатъци от перилен препарат. За да се справите с това, използвайте содена паста, приготвена от няколко части вода и сода до кремообразна маса. Нанесете я с четка за зъби и след това изплакнете. 

Филтърът 

Дългото използване на пералнята може да доведе до проблеми с филтъра и да го запуши. За да функционира правилно, трябва да го почиствате веднъж на около шест месеца. За по-сигурно в този случай се доверете на специалист. 

Снимка: Unsplash/Dan Gold

Ваничката за перилен препарат 

Тя се счита за една от най-силно замърсяваните части на пералнята. Там често има остатъци от перилен препарат. Тяхното натрупване, в комбинация с вода и микроби, може да влоши значително качеството на работа на пералнята. За да се справите, наложително е ежемесечно да я почиствате с топла вода, сода и оцет. 

Войната с варовика

Варовикът е навсякъде, където има вода. За да се справите лесно с него, можете да се доверите на оцета. Една капачка оцет в отделението за перилен препарат и 0,5 л в барабана ще решат проблема. Пуснете програма на празен ход при 60° С. Добра идея е също при всяко пране да прибавяте и 1 ч.л. сода към перилния препарат. 

Неприятните миризми 

Ако пералнята има неприятни миризми, вероятно за това са виновни микроби, причинени от влагата. Можете да решите проблема с често почистване с вода и оцет. Не забравяйте след всяко пране да оставяте вратата в отворено положение, за да се изпари остатъчната влага.