Продукти:

750 г. ягоди
250 мл. сок от касис/френско грозде (от около 400 g плодове)
600 г. захар
1 пакетче Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
1 пакетче лимонена киселина Dr. Oetker

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете касиса, оставете да се отцеди и изстискайте сока от плодовете -  отделете точно 250 ml. Измийте и почистете ягодите, оставете ги да се отцедят и ги нарежете на дребно.

Смесете ягодите, сока от касис и лимонената киселина в подходящ съд за варене. Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги прибавете към плодовата смес. Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След завиране, прибавете останалата захар и разбъркайте добре.

Конфитюрът трябва да ври около 3 – 5 мин. при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната.

Свалете сладкото от огъня и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете добре бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете около 5 мин.

Още предложения и съвети разгледайте на Oetker.bg.