Краят на ноември е белязан с превърналия се в традиция и у нас „Черен Петък“ - денят на големи намаления в почти всички магазини. Търговците се подготвят за него няколко месеца предварително, а ние потребителите правим списъци с всички онези неща, които можем да си напазаруваме на по-ниска цена от обикновено.

Въпреки това, сред значителните намаления, има някои оферти, които в крайна сметка могат да ни струват повече, отколкото си мислим. Ето защо, подготвихме кратък списък със съвети за пазаруване, за да се възползваме от този „празник на намаленията“.

Какво е Черен петък?

Черният петък е ден на огромни търговски намаления, който възниква в САЩ, след Деня на благодарността и бележи началото на празничния период до края на годината.

На този ден всички магазини се надпреварват да предложат страхотни цени и отстъпки -  тенденция, която е възприета от много компании и в България. Всъщност миналата година българите са похарчили 310,8 млн. навръх Черния петък, сочат данните на Националната агенция за приходите.

Някой търговци не се ограничават само в самия ден, като започват отрано с намаленията или пък удължават кампанията си по време и на уикенда или дори цяла седмица след последния петък от ноември.

Снимка: iStock

Трябва ли да използваме Черния петък, за да купим коледни подаръци?

Тъй като Черният петък предшества празничния период, потенциално си струва да използваме този ден, за да напазаруваме коледните си подаръци. Не само, че може да намерим стоки на изгодна цена, но и да се освободим от стреса, свързан с разходите през декември, което ще бъде добро решение за семейния бюджет.

Въпреки това е важно да не се поддаваме и на импулсивни покупки, а да направим списък и детайлно проучване преди голямото пазаруване.

Как да се възползваме максимално от разпродажбата по време на Черния петък?

Много от големите търговци на дребно обявяват предварително най-важните моменти от своите разпродажби преди старта на намаленията на Черния петък. Можем да следим тези оферти, като се абонираме за техните бюлетини или си вземем брошури от магазините им.

Това има две основни предимства. На първо място, ще имаме по-добра представа какво ще е намалението на избраните стоки, за да преценим дали си заслужава, тъй като този вид оферти са често срещани по време на други разпродажби през годината.

Второ, предварителното проучване може да ни даде представа колко ще похарчим и дали се нуждаем от допълнително финансиране. Еуфорията от уж ниските цени, може да ни подведе и да ни излъже да закупим ненужни стоки.

Как да финансираме покупките си за Черния петък?

В идеалния случай отделяме от месечния си бюджет или спестяванията си за пазаруването, но има големи покупки, които ще е трудно да направим, ако разчитаме само на наличните си пари.

Много от нас не искат да пипат спестяванията си или да дават големи суми на куп. В този случай можем да се възползваме от различните възможности за финансиране на покупките си.

Подходящ вариант за това е UniCredit Shopping Card. Безконтактна кредитна карта с функционалност за разсрочване на покупки на стойност, равна или по-голяма от 50 лева на вноски до 36 месеца и без такса при разсрочване на 3 вноски в Булбанк Мобайл или на ПОС терминал на УниКредит Булбанк.

По същество, този вид кредитна карта може да бъде удобно платежно средство, чрез което да разпределим разходите за пазаруване, без да се отрази на месечния ни бюджет. Разбира се, основното предимство е, че разсрочвате покупките си на равни месени вноски. В случай, че предпочитате само да разплащате без да разсрочвате и ако погасите изцяло изразходената сума по картата преди края на безлихвения период, покупката няма да ви струва допълнителни разходи.

Няма как да пропуснем и най-познатия начин на финансиране на големи покупки, а именно на изплащане. Можем да се възползваме от стоков кредит от УниКредит Кънсюмър Файненсинг, който е на наше разположение в над 5000 физически и онлайн магазина в цялата страна. Този вид финансиране не натоварва месечния бюджет и не изразходва всичките ни спестявания, защото разпределя разхода на покупката на няколко месечни вноски за определен период от време.

За да сме подготвени навреме за големите намаления, може да презаредим бюджета си с потребителски кредит с изцяло дистанционен процес за кандидатстване и одобрение. Така само след няколко бързи и лесни стъпки ще разполагаме с пари по сметката и няма да мислим по време на Черния петък за допълнително финансиране.

Черният петък може да бъде забавен и изгоден за тези, които планират правилно бюджета и разходите си за пазаруване. Не се поддавайте на изкушенията на рекламите и разгледайте офертите внимателно. Пазаруването може да бъде увлекателно, но финансовата интелигентност и пресметливостта са ключът към успешното планиране на бюджета по време на голямото пазаруване около Черният петък.

Aко мечтаните стоки наистина са изгодни и не са за изпускане, а не искате или не можете да ползвате лични средства, може да се обърнете за финансиране на покупките ви към Любимия партньор на Черния петък – УниКредит Кънсюмър Файненсинг.

*Материалът е реализиран с подкрепата на УниКредит Булбанк и УниКредит Кънсюмър Файненсинг.