„Само да наготвя още 3 ястия и голямото преяждане по Бъдни вечер и Коледа може да започне“ – това ми сподели приятелка по празниците миналата година. Малко по-късно в мрежата „заваляха“ снимки на питки, пълнени чушки с боб, картофени салати с лук, сарми с ориз... Последваха ги свински пържоли, капами, бански старци и руски салати...

Виж рецепта за традиционна българска капама.

И всичко това щеше да е чудесно, ако не трябваше да го сместим само в 2-3 дни и в единствения си стомах, с който разполагаме. Проблемът с храната по коледните празници е не само че е много и изобилна, а също и че е от различен вид, че похапваме по-често от обикновено, без ритъм, че е калорична, а някои от храните надуват стомаха и образуват газове. Нормално е да почувстваме тежест в стомаха, ако прекалим с пълнените чушки с боб на Бъдни вечер. Бобовите култури съдържат сапонини. Обърнали сте внимание на пяната, която се отделя при варене, нали? Това е начинът реално да ги видите в действие. В зърната има и фитинова киселина. Най-лесният начин да се справите с нейното неприятно действие е, като накиснете боба предварително в топла вода. Лесна техника, затова не я пропускайте. Малките вкусни бобчета са богати и на фибри. На пръв поглед това звучи добре, а допълнителният прием на фибри е дори полезен. Но има видове фибри, които могат да затруднят работата на стомаха. Ако той не е свикнал с тях, спира да работи така добре и се затруднява с обработката на храната. 

Да си заслАднеш и да си засОлнеш

 

Преяли с нещо солено, ни се отваря апетитът за сладко. Естествено е желанието ни да завършим обяда или вечерята на празниците с нещо благичко. Рецепторите на езика ни просто го подсказват. Прекалените сладости обаче – канелени сладки, джинджилифови бисквити, коледни къщички, топъл шоколад и курабийки, водят до желание да разнообразим вкуса си с нещо солено. Но преди това само още една хапка от тази вкусна баклава, как да я пропуснеш?!

Виж рецепта за баклава.

В този порочен кръг вкарваме и желанието да подремнем, да си лежим, докато гледаме коледен филм с децата, и някак логично се стига до следващото оплакване на моята приятелка... 

„Само още 3 хапки, ще се пръсна и Нова година никога няма да дойде за мен!“

Да обобщим – веднъж имаме коледната суматоха по купуване на подаръци, нервите в задръстванията, ако пътуваме, времето, отделено да сготвим множеството ястия, а след това подут корем, газове и дискомфорт. Сами се превръщаме в Дядо Коледа – с голям корем, който вместо Хо-хо-хо, казва Ох, ох, ох! Но не, Коледа не е това! И не бива!

Коледа е в аромата на чай от шипки и липа, който се носи рано сутрин из къщата и те буди.
Коледа е във времето, което прекарваме заедно, докато приготвяме тази храна – баба и внуче месят питка и слагат паричката заедно.
Коледа е в звънтящия смях, докато украсяваме курабийките с глазура.
Коледа е в пързалките навън, снежните човеци с нахапани от гладни врабчета моркови за нос, в зачервените от тичане бузи.

Коледа е лекота!

ЕнзиМил (Enzy-Mill) е висококачествен натурален продукт, който спомага храносмилането и влияе благоприятно на проблеми, свързани с него като киселини, газове, подуване, тежест, болки и дискомфорт в областта на стомаха. Продуктът съдържа 7-те най-важни храносмилателни ензима, подбрани от неживотински източници. Приемът на ензими подпомага разграждането и усвояването на хранителните вещества, повишава жизнеността и води до лекота. Неправилното храносмилане може до доведе до подуване, което се усеща в стомаха или корема, до тежест в стомаха, газове, киселини, дискомфорт и дори лош дъх. Голяма част от тези здравословни проблеми се дължат на гнилостните процеси, които възникват вследствие на лошо храносмилане и дългия престой на недобре смлянат храна в стомаха. ЕнзиМил подпомага храносмилането, тъй като ензимите в него служат за катализатори, които благоприятстват обработката на храната.
Може да закупите ЕнзиМил онлайн или от аптеките!
Безплатна доставка за поръчка над 40 лв.