Има бяло вино от черно грозде, има оранжево вино от бяло грозде, има и розе - с известни десетки различни начини за производство, в повечето случаи от черно грозде, което е било в контакт с ципите си за по-кратко време. Много рядко е възможно да се смеси бяло и червено вино, за да се получи розе и все пак, за да не рискуваш в качеството,си купувай розе от читав специализиран магазин или производител, който е описал сортовете, които са използвани, къде е произведено и за добро или още по-добро - процента алкохол, който те чака отвъд тапата. Ако пиеш розе в мъжка компания и някой ти каже, че това не е питие за мъже - обясни, че воините в Илиада са се подготвяли за битка, докато са пиели червено вино, разредено с вода. И ще настъпи мълчание на масата. Използвай мълчанието, за да поръчаш втора бутилка - българско розе. После ще ми благодариш! 

Снимка: LadyZone.bg

SANTA MARIA Rose 2014 - 13% направено от сорта Зинфандел (Примитиво) - провансалски тип розе. ДНК тестове доказват, че Зинфандел е идентичен с местен хърватски сорт, но се гледа в 10% от американските лозя. Розето на Santa Maria има сребърен медал в конкурс за Розе през 2015.

Неизбежно беше да сравним едно вино с мъж и ето го първото попадение. Това розе за мен е Джон Малкович - с хърватски корени, работещ и живеещ в Америка, с няколко награди Оскар. Точно като актьора, това розе изглежда сериозно в началото, но в момента, в който ти се ухили, с една такава ехидна, саркастична усмивка усещаш, че ще става интересно. Няма да споменавам, че има известна доза похот в това вино. Ето, не споменах! И както след като си гледала филм с Джон Малкович, оставаш замислена и въодушевена - така и след срещата с това розе ми се струва, че ще имаш много лоши идеи, като за лошо момиче (в добрия смисъл на думата...)

Цена - около 15.00 лв.

Villa Yustina Rose 2015 - сортове каберне фран и сира. Нямам откъде да видя какъв е процентът алкохол, защото едното го подарих, другото го оставих на мъжа ми да го пие, и ако си мислите, че нямам лично отношение към виното или към избата - грешите. Затова ще продължа по същество. Каберне фран е известно със сполучливите си комбинации с други вина. Това го прави добър приятел и променлива величина във връзките точно като една жена зодия Близнаци, например. Сира, щираз, сираз или шира са различни имена за едни вид грозде с разликата, че едното е френско наименование, другото се използва в Австралия, а останалите две звучат, когато си поръчваме трета бутилка и фъфлим. Сирата е толкова популярен сорт, че през 2000-та влиза в топ 10 на сортове, които се използват за вино в света. Имаме си работа с популярна, интересна и доста коментирана дама, за която хората говорят с възхищение и същевременно изключително лесна за интеграция във всяка компания и ситуация. Като прибавим, че тази комбинация от сортове в розето на Вила Юстина има 6 медала, се сещам само за дуета между Бионсе и Лейди ГАГА в парчето „Telephone”. Едната е пълна лимонка, но в никакъв случай не е за подценяване. Другата е, като че ли, толкова перфектна и талантлива, че може да направи колаборация със всеки един изпълнител. И така. Опитайте това розе на това парче. Гледайте и клипа. Напишете ми отдолу какво мислите и колко Грами връчвате на виното.

Цена около 12 лв.

Розе от рубин на Изба Бендида - с. Брестовица 13.5% алкохол. Една причина да го търся и да го пия е, че е направено от българския сорт рубин. Ако попаднеш на такова вино, ще разбереш, че рубините могат да са по-добри приятели на жените от диамантите. А розе от рубин е много рядко срещано. Да пиеш розе от този по принцип плътен и мощен сорт е като да видиш Лазар Ангелов да свири на китара в оскъдно облекло. За да опиша това вино, нямам нужда от сравнения с жена, защото символ на виното за мен е жената, която го прави. Тя е на 26 години и когато я помолих за една бутилка за представянето, тя точно защитаваше дипломната си работа в Университета по хранителни технологии, Пловдив със специалност "Технология на вино и пиво". Сомелиер, магистър инженер‐технолог и всичко останало във винарната, тази нежна и привидно невинна девойка всъщност работи с рубин от 18-годишна в семейната енотека. Нова дефиниция за секси! Момента, в който ми закова вниманието тотално, беше, когато спечели първо място точно с това розе на Дефиле на младото вино в Пловдив през ноември 2015. Тази бутилка е специално бутилирана за участието в #друготодясно на Ladyzone. И да, пиша с такава страст за нея, защото е млада, незнайна будителка и защото е жена. Но на първо място заради розето. Струва си да излъжеш някого да те закара до там, за да си напълниш багажника преди да приключи. Ако този някой е Лазар Ангелов и китарата му - моля те обади ми се - аз ще платя бензина и в двете посоки.

Цена: 12.00 лв.

Всички статии от темата "Другото дясно" може да прочетете тук.